StoryEditorOCM
RegionalTO MU JE SANKCIJA!?

Prijavile ginekologa za seksualno uznemiravanje. Njegov šef: ‘Dobio je opomenu i globu, to je radio u fušu...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
7. srpnja 2023. - 10:30

Brzom reakcijom nadležnih službi specijalist ginekologije, inače djelatnik Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, kojeg je nekoliko žena nakon redovnog sistematskog pregleda obavljenog u jednoj podmarjanskoj Poliklinci zbog seksualnog uznemiravanja anonimno prijavilo Udruzi Domine, dobio je sankcije.

Poliklinika u kojoj je honorarno radio, odmah nakon dopisa županijskog Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata s njim je prekinula suradnju. S obzirom da za svoj rad u Poliklinici nije imao dozvolu poslodavca, županijski Dom zdravlja sankcionirao ga je opomenom pred otkaz i novčanom kaznom od 1500 kuna u eurskoj protuvrijednosti. Ginekolog je na bolovanju, a nakon što se vrati, ukoliko više instance ne odluče drugačije, čeka ga njegovo stalno mjesto u ambulanti Doma zdravlja u Sinju.

image

Ginekolog radi u sinjskom Domu zdravlja

Nikola Vilic/Cropix

- Nakon informacije o prijavama utvrdili smo kako je naš djelatnik, specijalist ginekologije, bez dozvole županijskog Doma zdravlja za dopunski rad radio u privatnoj ustanovi. Dobio je opomenu i novčanu kaznu i to je jedino za što smo ga, kao njegov poslodavac, mogli sankcionirati. Naprosto nismo u mogućnosti napraviti ništa više od toga, jer sve ovo što mu se stavlja na teret dogodilo se u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Unutar Doma zdravlja na njegov rad nikada nismo imali pritužbe – veli dr. Marko Rađa, Ravnatelj županijskog Doma zdravlja. Kakva će mu biti daljnja poslovna budućnost, hoće li biti teže sankcioniran, hoće li izgubiti radnu licencu, možda proći bez dodatnih mjera, za sada ne zna. Odlučujuću ulogu u tome imaju Državni inspektorat, Ministarstvo zdravstva i Liječnička komora kojima je ovaj slučaj upućen na obradu. Ravnatelj Rađa veli kako im se obratio čim su do njega došle informacije o incidentu na ginekološkom stolu.

Svi su obaviješteni

-Odmah sam obavijestio nadležne instance, vidjet ćemo hoće li i kako će reagirati. Za sada mogu samo potvrditi to da je sankcioniran s naše strane, ali i kako i nadalje ostaje naš zaposlenik – veli dr. Rađa.

image

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Split
 

Tom Dubravec/ Cropix

Podsjetimo, početkom lipnja nekoliko se žena s optužbama za vrlo neugodno, traumatizirajuće seksualno uznemiravanje, koje se odigralo tijekom ginekološkog pregleda u sklopu redovnog sistematskog, anonimno javilo splitskoj Udruzi Domine. Optužile su liječnika, specijalista ginekologije za neprofesionalno postupanje, neprimjerene aluzije seksističkog karaktera, neprihvatljivo zadiranje u domenu intimnog života s partnerom, pitanja iz njihove privatne životne sfere... Prigovor na postupanje ginekologa stigao je na nekoliko adresa, na jednoj od njih, onoj Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Splitsko - dalmatinske županije uslijedila je brza reakcija.

Povjerenstvo je promptno od Poliklinike zatražilo ispitivanje navoda iz predmetne pritužbe i poduzimanje adekvatnih mjera za sprječavanje eventualnog ugrožavanja prava i interesa pacijenata. Uz zahtjev da se Povjerenstvu i tijelima nadležnima za provođenje nadzora, dostave izvješća o utvrđenim okolnostima i poduzetim mjerama.

Ozbiljne pritužbe

- Radi se o ozbiljnim optužbama o potencijalnom napadu na tjelesno i duševno zdravlje pacijenata, s elementima kaznenopravne i građanskopravne odgovornosti. Opisano postupanje može se, u materijalno pravnom aspektu, podvesti pod obilježja kaznenih djela protiv spolne slobode, te postupanja protivno općeprihvaćenim stručnim standardima i etičkim načelima koja grubo zadiru u pravo osobnosti pacijenta. Ono također predstavlja povredu dostojanstva, privatnosti, tjelesnog i duševnog integriteta pacijenta – izjavio je dr. Jure Krstulović, predsjednik županijskog Povjerenstva, koji je odmah po primitku pisanog prigovora za ovaj slučaj sazvao sjednicu.

Intencija je bila brzo djelovanje, te formuliranje i dostavljanje zahtjeva za očitovanjem Poliklinike, na temelju pritužbe Udruge Domine. Rezultat već znamo, splitska Poliklinika je dan nakon pristiglog dopisa Povjerenstva prekinula honorarnu suradnju s ginekologom. Iz nje su i naveli kako oštro osuđuju, citiramo: ‘neprofesionalno i uznemirujuće ponašanje prema pacijentima koje povrjeđuje njihov integritet i dostojanstvo‘. Povjerenstvo je o slučaju, kao i Dom zdravlja, obavijestilo Ministarstvo zdravstva. Eventualno sankcioniranje navedenog liječnika i daljnje postupanje je u nadležnosti Ministarstva zdravstva, Liječničke komore i Općinskog državnog odvjetništva, naveli su u Povjerenstvu.

-Ukoliko netko od pacijenata smatra da su mu prava povrijeđena mogu nam se slobodno obratiti, zatražiti našu pomoć u zaštiti, ostvarenju i očuvanju svojih prava. Cilj nam je pacijente educirati o temelju njihovih prava, ali i obveza. Želimo biti vidljivi i dostupni. Najviše od svega želimo vjerovati da će naš rad biti na dobrobit svih pacijenata. I da će napraviti pomak u zdravstvenom sustavu – poručuje dr. Jure Krstulović, predsjednik Povjerenstva.

Kamo poslati pritužbu?

Pritužba pacijenata se u pisanom obliku podnosi na adresu: Splitsko-dalmatinska županija, Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Splitsko-dalmatinske županije, Vukovarska 1, 21000 Split. Ili na e-mail adresu prava.pacijenti@dalmacija.hr.

image

Dom zdravlja SDŽ

Joško Šupić/Cropix
28. travanj 2024 13:14