StoryEditorOCM
RegionalSNAŽNO NEVRIJEME

Potop u Salima: u manje od tri sata palo 128 litara kiše! Voda je ulazila u podrume, a udar groma oštetio dvije kuće...

Piše AVŠ
23. rujna 2020. - 13:52

Jako nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak navečer mjesto Sali na Dugom otoku gdje je u nepuna tri sata palo je 128 litara kiše po metru četvornom. Jaki pljusak praćen neverom stvarao je bujicu koja je nosila sve pred sobom, a u borbi s ogromom količinom vode koja se sručila u kratko vrijeme, mještani su po mraku spašali kuće i brodove.

- Pljusak je bio strašan, intenzitetom jednak kao ona velika poplava prije tri godine. Počelo je oko 20 i 30 s laganom kišom koja se vrlo brzo pretvorila u pljusak, pa bujicu. U naselju imamo jedno kritično mjesto, kraj tvornice Mardešić, gdje se slijeva voda s cijele ceste. Tamo smo odmah podigli barikade od drva, međutim, u neke kuće i podrume voda je ipak uspjela ući. U jednom je podrumu bilo namještaja i građevinskog materijalana, ali na sreću, ukupno gledano, nije bilo velike materijalne štete. Svih pet intervencija koje smo imali uspješno su sanirane- kazao nam je saljski donačelnik Ivano Orlić Marjano, prvi čovjek civilne zaštite u Salima koji je u ponedjeljak navečer bio na prvoj liniji obrane od poplave.

Kao da poplava nije bila dovoljna, u dvije kuće udario je grom. Na jednoj su od siline udara odletjeli oluci i oštećena je fasada, dok su na drugoj stradali dio krova i unutarnje instalacije.

- Jutros po cestama imamo dosta šljunka i odrona koji je ostao od sinoćnjeg nevremena, a sad krećemo u kontrolu poljskih puteva, trenutno je teško reći u kakvom su stanju. Za vrijeme one prošle poplave, oni su najgore stradali- kaže Orlić.
Prema službenim podacima DHMZ, tijekom cijele noći s ponedjeljka na utorak u Salima je palo 155.2 litra po metru četvornom.
 

25. travanj 2024 10:32