StoryEditorOCM
RegionalNEREALNO TRŽIŠTE

Podaci otkrivaju da u Hrvatskoj usporava promet nekretnina, zbog čega padaju i cijene. Najgore je u Splitu i Zadru

Piše vijesti sd
4. veljače 2024. - 13:30

Iako se širom zemlje intenzivno gradi, promet nekretninama usporava zbog nerealnih cijena. Podaci Porezne uprave pokazuju da je u prošloj godini u 12 županija zabilježen pad kupoprodajnih ugovora, dok je blagi rast zabilježen u devet, uglavnom kontinentalnih županija. Ova promjena otvara pitanje hoće li cijene nekretnina konačno početi padati.

Visoke cijene kvadrata stambenog prostora i rast kamata mijenjaju dinamiku na tržištu nekretnina. Samo tijekom prošle godine, cijene stanova i kuća u Hrvatskoj porasle su za 11 posto u usporedbi s prethodnom godinom, što predstavlja najveći rast među članicama EU-a. Građevinska aktivnost također raste, s povećanjem obujma radova od 6,5 posto, piše HRT.

Za većinu Hrvata, put do vlastite nekretnine i kuće iz snova izazovan je, posebno s obzirom na divljanje cijena po četvornom metru. Reakcije poput "Kredit na 26 godina znači do penzije - to je katastrofa" ili "Mladi ne mogu kupiti stan s ovakvom plaćom" postaju uobičajene.

Varaždin obara rekorde u broju kupoprodaja nekretnina, s prodajom njih 1.500 više nego prethodne godine. Agent za nekretnine Dražen Mesec ističe da su cijene dostigle maksimum, ali se ne očekuje drastičan pad. Cijene se kreću između 2,5 tisuće i 4 tisuće eura po kvadratnom metru.

Nepotpuni podaci Porezne uprave pokazuju da potražnja za nekretninama i dalje raste u Šibensko-kninskoj županiji i Istri, dok su u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji zabilježene tisuće manje prodaja nego godinu prije. Očito je da potražnja u većim gradovima usporava zbog nerealnih cijena.

image
slobodna dalmacija

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, Dubravko Ranilović, smatra da će doći do korekcija na tržištu nekretnina, s očekivanim padom cijena određenih nekretnina. Kvalitetne lokacije zadržat će se na visokim cijenama, dok će "rubne lokacije i rabljeni stanovi" doživjeti pad. Unatoč intenzivnoj izgradnji posvuda, nedostaje barem deset tisuća stanova samo u metropoli.

Direktorica Colliers Hrvatska, Vedrana Likan, predviđa jačanje biznisa, dolazak novih investitora te veću građevinsku aktivnost u svim segmentima ove godine. Slovenci su prvi put prestigli Nijemce po broju kupljenih nekretnina u Hrvatskoj. Unatoč tome, Hrvatska zadržava neslavni rekord dvoznamenkastog rasta cijena u Europi, dok one najviše padaju u Luksemburgu i Njemačkoj.

29. travanj 2024 04:34