StoryEditorOCM
RegionalNOVI REŽIM

Ovo su mjere koje vrijede od danas: najzahtjevnije će biti u trgovinama i autobusima, a za klima uređaje važi posebno upozorenje!

Piše Silvana Uzinić/SD
1. ožujka 2020. - 09:18
Zadar, 120420 Prizori sa zadarskog Poluotoka na blagdan Uskrsa u vrijeme pandemije koronavirusa.Luka Gerlanc/Cropix

U ponedjeljak, 27. travnja, počinje prva faza popuštanja restriktivnih mjera za sprečavanje epidemije koronavirusa.

U okviru te faze dozvoljava se rad djelatnosti trgovine, osim unutar trgovačkih centara, nastavak rada uslužnim djelatnostima gdje nema bliskog kontakta, knjižnicama, muzejima i knjižarama, uvest će se javne gradske i prigradske linije, omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja kao i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

HZJZ je objavio detaljne upute hrvatskih epidemiologa, a mi donosimo većinu njih koja vrijede za zaposlene, kao i za kupce, odnosno klijente i sportaše te sportske trenere.

Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama pretpostavlja da vlasnici i djelatnici moraju sljedeće:

1. Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini (15 kupaca na 100 m2 neto)

2. Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima

3. Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama (ako je moguće, osigurati dvokratni rad)

4. Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijeti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju

5. Osigurati nadzor nad zdrvastvenim stanjem osoblja (dnevno mjerenje tjelesne temperature).

image
Goran Mehkek/Hanza Media

Posebno se apostrofiraju trgovine tekstilom.

1. U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Iste se preporuke odnose i za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, te za rad u knjižnicama i antikvarijatima.

Mjere koje se odnose na gradski i prigradski promet:

1. Higijena vozačkog mjesta

Održavajte higijenu kabine vozača i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se moraju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, polica za naplatu voznih karti, radna ploča.

2. Vožnja s maskom

Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi masku tijekom vožnje. Također je to preporučljivo svima koji će koristiti javni prijevoz. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

3. Higijena ruku

Kad god je moguće, vozači moraju prati ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, neka koriste dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola. Operite ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa...).

4. Dodirivanje lica

Izbjegavajte rukama dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.

5. Kontakt s putnicima

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1 do 2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

6. Tjelesna udaljenost

U tramvaju i autobusu treba istaknuti obavijesti o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Poštujte mjere, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

7. Čišćenje

Redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa ili tramvaja posebno obratite pažnju na prozorska stakla te rukohvate na vratima. Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu je potrebna dezinfekcija ruku (vozno osoblje i putnici).

image
Srđan Vrančić/Hanza Media

8. Fizička udaljenost među putnicima

Broj i raspored putnika treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

9. Prozračivanje putničkog prostora

Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Ako vremenske prilike i temperatura to dozvoljavaju, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanje!

Epidemiolozi nisu zaboravili da će se, unatoč svemu, kontrolirati karte pa tako imaju nekoliko savjeta i za kontrolore. Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja ili autobusa.

Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Slične su preporuke i za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu poput higijene kabine strojovođe, redovnog čišćenja i slično.

Također su sve ove mjere vrlo slične onima koje se odnose na funkcioniranje rada trajektnih i brodskih linija.

Starije i osobe s kroničnim bolestima

U svim ovim mjerama koje vrijede od ponedjeljka spominju se i starije osobe i osobe s kroničnim bolestima. Njima se poručuje da se trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite, kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

"Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost. Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa", poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

18. travanj 2024 16:17