StoryEditorOCM
RegionalRENESANSA

Ovo je top 10 hrvatskih gradova po dobiti poduzetnika! Pogledajte na kojem je mjestu Zadar, iznenadit ćete se...

Piše PSD
18. rujna 2023. - 17:27

Financijska agencija usporedila je rezultate poslovanja poduzetnika 10 najvećih gradova prema kriteriju neto dobiti poduzetnika u 2022. godini. 

Top 10 gradova po visini ostvarene neto dobiti poduzetnika u 2022. godini su: Zagreb, Zadar, Rijeka, Poreč, Velika Gorica, Osijek, Dubrovnik, Karlovac, Varaždin i Vukovar.

- Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika i obveznika poreza na dobit, a 10 najvećih gradova su, od ukupnog poduzetništva u 2022. godini, imali 48,3% broja poduzetnika, 52,6% broja zaposlenih, 48,7% ukupnih prihoda, 63,2% dobiti razdoblja, 68,6% gubitka razdoblja te 59,9% neto dobiti..

Tome je tako prvenstveno zbog udjela poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveću neto dobit u iznosu od 18,2 milijarde kuna (udio od 64,8% u neto dobiti poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova). Iza Zagreba, prema iskazanom konsolidiranom financijskom rezultatu (ostvarenoj neto dobiti) u 2022. godini, su gradovi Zadar i Rijeka - stoji u izvješću Fine.

image

Fina: rezultati poslovanja poduzetnika

Fina/

Iz ovih podataka vidljivo je kako splitskih poduzetnika nema na ovoj listi, dok su 2021. bili; tada su, izvijestila je Fina, poduzetnici Zagreba, Splita i Osijeka, ostvarili su najveću konsolidiranu (neto) dobit, a top 10 gradova po visini ostvarene neto dobiti poduzetnika u 2021. godini su bili: Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Karlovac, Varaždin, Poreč, Zadar, Vukovar i Velika Gorica. 

Ovo nije promaklo Tonču Glavini, HDZ-ovu tajniku u Ministarstvu turizma.

image

Tonči Glavina

Paun Paunović/Cropix

"Nažalost, od četiri velika grada jedino se grad #Split NE NALAZI u Top 10 gradova po visini ostvarene neto dobiti poduzetnika u 2022. godini.

To i ne čudi s obzirom da su gradonačelnik Puljak i cijela njegova administracija izrazito negativno nastrojeni prema poduzetništvu i poduzetnicima. S poduzetnicima i njihovim strukovnim udrugama i komorama uopće ne komunicira, sa investitorima se javno svađa i vrijeđa, zatvara i smanjuje vrhunske restorane i ugostiteljske objekte… Inače, u izbornoj kampanji za gradonačelnika g. Puljak je najavio da je prva stvar koju će napraviti nakon izbora je sjesti s poduzetnicima oko mjera pomoći i potpora. Naravno, do sastanka ni do mjera nikada nije došlo.

Uspješno voditi grad znači, između ostalog i poticati i razvijati gospodarsku aktivnost i dodanu vrijednost koja opet generira veći gradski proračun iz kojeg se potrebe grada financiraju. Uspješni gradonačelnici, ima puno primjera, su gradonačelnici koji u suradnji i partnerstvu s poduzetnicima i gospodarstvenicima dižu i razvijaju grad. Loši gradonačelnici svjesno ili nesvjesno zanemaruju i uništavaju gospodarsku aktivnost u gradu i onda dižu nepovoljne kredite i stavljaju kreditnu omču oko vrata svojim gradjanima za sljedećih 25 godina. Nažalost, u gradu sa ovakvom katastrofalnom gospodarskom politikom i fiskalnom neodgovornošću, naši poduzetnici i nemaju šansu biti puno bolji i uspješniji", ustvrdio je Glavina.

29. travanj 2024 22:03