StoryEditorOCM
RegionalVELIKA TRANSAKCIJA NA BANKARSKOM TRŽIŠTU:

OTP kupila Splitsku banku!

Piše Slobodna Dalmacija
21. prosinca 2016. - 11:54
8124418

Societe Generale danas je objavila kako je potpisala ugovor s grupom OTP o prodaji Splitske banke (SGSB) koja je u stopostotnom vlasništvu grupe Societe Generale.

„Veličinom peta banka na hrvatskom tržištu, Splitska banka posluje s cjelovitom ponudom vlastitih proizvoda i usluga. U prosincu 2015.godine njezina je ukupna aktiva iznosila 3,6 milijarde €. Spajanjem poslovanja Splitske banke i OTP banke u Hrvatskoj nastat će banka značajnije veličine i većeg potencijala za razvoj u zemlji“, navodi se u priopćenju Societe Generale, te dodaje kako je Središnja i istočna Europaregija u kojoj Societe Generale prepoznaje potencijal za daljnji rast.

„Strategija banke u regiji je koncentrirati svoju prisutnost na tržištima gdje se može pozicionirati među vodećim bankama s odgovarajućim opsegom poslovanja, kako bi značajno doprinijela regionalnim prihodima. Societe Generale će i dalje tražiti prilike za konsolidaciju u središnjoj i istočnoj Europu".

U priopćenju se ističe i kako će transakcija imati negativan učinak u iznosu od 240 milijuna eura na prihode Grupe u 4. kvartalu 2016., te će nakon zaključenja generirati pozitivan učinak na financijske pokazatelje Grupe, te da ova transakcija podliježe odobrenju svih zakonskih regulatora.

Na ovom mjestu valja podsjetiti kako su kuloarske informacije informacije o mogućoj prodaji Splitske banke OTP-u povezivale s tim da će Societe Generale kupiti Zagrebačku banku od Unicredita, ali nikakva službena informacija o tome nije potvrđena.

Iz OTP su poručili kako će nakon ove akvizicije tržišni udio OTP grupe  porasti na otprilike 10 posto.

„OTP banka prisutna je u Hrvatskoj od 2005. sa stalnim profitabilnim poslovanjem, čak i u doba ekonomske krize koja je počela 2008. Financijsko zatvaranje transakcije očekuje se u ljeto 2017., a procjenjuje se da bi proces integracije mogao biti završen do ljeta 2018.“, navodi se u priopćenju mađarske banke.
 

20. lipanj 2024 06:21