StoryEditor
RegionalUKLONILI OTPAD

Održane dvije velike akcije čišćenja podmorja u ACI marinama Dubrovnik i Šimuni

Piše Zadarski.hr
18. lipnja 2021. - 14:36

Dvije velike akcije čišćenja podmorja u proteklom su tjednu organizirane u ACI marinama Dubrovnik i Šimuni. Za čistoću podmorja ACI marine Šimuni pobrinuli su se ronioci iz Ronilačkog centra Foka, dok su u ACI marini Dubrovnik snage udružili članovi ronilačkih klubova Dubrovnik, ABYSS i Kjerna.

Ove sjajne ekipe su iz mora uklonile značajne količine otpada i tako dale izniman doprinos čistoći našeg podmorja i okoliša. To je ujedno i temeljna vrijednost ACI-ja, što potvrđuju i svjetski priznate Plave zastave u ACI marinama diljem hrvatske obale.

Čišćenje podmorja u ACI marini Šimuni provedeno je u nedjelju (13. lipnja), a u organizaciji čišćenja su sudjelovali i Grad Pag i Turistička zajednica Grada Paga. Uz to, iskusan tim iz Ronilačkog centra Foka već dugi niz godina održava plave akcije na području otoka Paga, a ovog su vikenda osim podmorja ACI marine također očistili i podmorje Kampa Šimuni. U sklopu ovih akcija organizirana je i edukacija o morskim konjicima, kako bi se što snažnije naglasio značaj brige o čistoći podmorja i biljnih i životinjskih vrsta koje žive u našem moru.

- U jutarnjim satima u nedjelju krenula je akcija čišćenja podmorja u marini, a trajala je više od tri sata. Podmorja su gotovo u potpunosti očišćena i vjerujemo da ćemo nastaviti s ovakvim akcijama na području Šimuna i ostatka otoka Paga, kako bismo naučili naše najmlađe da moramo čuvati naše podmorje, rekao je Stipe Žunić, direktor ACI marine Šimuni.

S druge strane, čišćenje podmorja u ACI marini Dubrovnik održano je u četvrtak 17. lipnja, pri čemu su iz mora izvučene još veće količine otpada. Kolike su napore uložili ronioci triju klubova pokazuje i činjenica da je akcija trajala gotovo 4 sata.

- Briga o podmorju i zaštita okoliša neizostavan je dio naše poslovne politike, stoga svake godine organiziramo ovakve i slične akcije. Svjesni smo važnosti ljudskog utjecaja na okoliš te smatramo da ovakve akcije uvelike pridonose razvoju svijesti i odgovornosti za životnu sredinu u kojoj živimo i djelujemo, poručio je Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik.

Velika ljubav i predanost ACI-ja prema moru i čistoći okoliša itekako je prepoznata i na međunarodnoj razini. To potvrđuju Plave zastave koje se viju u ACI marinama diljem Jadrana, a simboliziraju iznimnu čistoću okoliša te dokazuju odgovorno gospodarenje morem i obalnim područjem.

26. svibanj 2022 07:04