StoryEditorOCM
RegionalU NEDJELJU

Obilježavanje 32. obljetnice progonstva žitelja Vukšića i sjećanje na 15 žrtava Domovinskog rata

Piše Marko Ledenko - Mane
27. rujna 2023. - 09:22

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa kod župne crkve sv. Mihovila u nedjelju, 1. listopada, obilježit će se 32. obljetnica progonstva žitelja Vukšića i sjećanje na 15 žrtava Domovinskog rata.

Sveta misa zadušnica za sve vukšićke žrtve bit će služena u župnoj crkvi sv. Mihovila u 10 sati, a nakon mise župnik fra Božo Mandarić dat će odrješenje za sve poginule hrvatske branitelje i ubijene civile Vukšića. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim i ubijenim žrtvama, počast će odati obitelji žrtava, UDBDR-a Vukšić, Mjesni odbor Vukšić, Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, mnoge braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata iz Zadarske i Šibensko - kninske županije.

Srpski agresori su 27. rujna 1991. godine dva dana, uoči blagdana sv.Mihovila nebeskog zaštitnika Vukšića, okupirali Vukšić, razorili tri mjesne crkve i cijelo selo spalili. Agresor je, uz veliku potporu tzv. JNA, nakon višemjesečnog otpora hrabrih malobrojnih vukšićkih branitelja, zauzeo Vukšić i sve mještane protjerao u četverogodišnje progonstvo.

Tijekom okupacije Vukšića, mučki je ubijeno devet nevinih civila uglavnom starije dobi. U obrani Hrvatske na oltar domovine svoje živote položilo je šest hrvatskih branitelja iz Vukšića. Organizatori ove obljetnice su UDBDR-a Vukšić i Mjesni odbor Vukšić. Organizatori pozivaju mještane da se odazovu u što većem broju, kako bi mogli kao i svake godine na dostojanstven način s puno pijeteta obilježiti ovu obljetnicu.

02. svibanj 2024 02:42