StoryEditorOCM
RegionalMJERE SAMOIZOLACIJE

O zaraženim gostima vlasnici apartmana moraju se brinuti 14 dana, svaki dan donositi hranu i higijenske potrepštine koje će ostavljati ispred vrata

Piše Ivica Marković/PSD
7. srpnja 2020. - 21:40

COVID-19 ambulanta u zdravstvenoj stanici Mertojak, koja je prekinula s radom 31. svibnja ove godine, ponovo krajem ovog tjedna otvara svoja vrata.

Ovaj put se ona otvara zbog mogućih potreba stranih državljana, odnosno turista koji će ljetovati u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Ako neki inozemni turist sa srednjodalmatinskih otoka, ili iz bilo kojeg drugog kraja naše županije, bude imao povišenu temperaturu ili neki drugi simptom koji bi mogao ukazivati na COVID-19 oboljenje, on će doći u ambulantu na Mertojaku. Nakon testiranja i ako se utvrdi da je pozitivan, bit će upućen u apartman u kojemu boravi i u njemu će morati provesti 14 dana u samoizolaciji - navodi dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

No, tu bi se mogli stvoriti veliki problemi. Naime, ako vlasnik apartmana, u kojemu je smješten COVID-19 turist ima već predbilježenoga drugog gosta, za idući tjedan, a u apartmanu ima zaraženoga gosta, koji mora biti u samoizolaciji, postavlja se pitanje gdje će primiti idućeg gosta, odnosno gdje će s onim koji je u samoizolaciji.

- Vlasnik apartmana gosta koji je u samoizolaciji ne smije izbaciti iz apartmana. Štoviše mora se brinuti o njemu i o njegovoj obitelji, ako je s njom na ljetovanju. Svi oni moraju biti u samoizolaciji i vlasnik apartmana im mora svaki dan donositi hranu i higijenske potrepštine, koje će ostavljati ispred vrata apartmana. Naravno, ako je gost u Hrvatsku došao osobnim automobilom, postoji mogućnost da on Hrvatsku napusti, kada mu se utvrdi da je pozitivan na koronavirus - kazuje dr. Rađa.

image
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

No, da bi inozemni turist napustio Hrvatsku, moraju se ponovno ispoštovati neke zakonitosti.

Ako imaš firbru, ne vozi

- Bilo bi dobro kad COVID-19 pacijent ne bi vozio automobil, pogotovo ako ima povišenu temperaturu. Dalje, za vrijeme svog putovanja iz Hrvatske u svoju državu, ne bi se smio zadržavati nigdje unutar granica naše zemlje. Dakle, morao bi rezervoar goriva napuniti, recimo u Splitu i bez stajanja voziti do izlaza iz RH, odnosno, ako mora nadoliti gorivo, mogao bi stati na nekoj benzinskoj crpki na autoputu, izbjegavajući kontakte. Na kraju krajeva, najelegantnije bi bilo da takvoga gosta, zaraženog koronavirusom iz Hrvatske isprati policijska pratnja, no to iziskuje velike resurse i ogroman trošak - zaključuje dr. Rađa.

Jedino što možemo je nadati se kako će koronavirus zaobići turiste koji dolaze u Hrvatsku i kako neće biti onih turista koji će svoje godišnje odmore provesti u iznajmljenim apartmanima.

Na taj će način pokvariti svoj odmor, ali će i puno brige "svaliti" na leđa vlasnika apartmana.

20. travanj 2024 03:22