StoryEditorOCM
RegionalOBITELJSKI NASILNIK

Nezapamćena brutalnost u Dalmaciji: suprugu mlatio crijevom, polijevao hladnom vodom i po noći u pidžami izbacio iz kuće

Piše PSD.
9. ožujka 2024. - 20:40

Obiteljskom nasilniku s priobalja Splitsko-dalmatinske županije, koji je četiri godine zlostavljao suprugu uz verbalno i fizičko nasrtanje, povećana je kazna i iz uvjetne preinačena u kaznu zatvora. Osuđenom 47-godišnjak je tako umjesto godine dana uvjetne kazne određena kazna od godine i dva mjeseca.

Od toga mora odslužiti pola godine bezuvjetnog zatvora, a ostatak od osam mjeseci se neće izvršiti ako u vremenu provjeravanja u trajanju od tri godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Pravomoćno je proglašen krivim za niz kaznenih djela na štetu svoje tadašnje supruge i dvoje maloljetne djece.

Od početka srpnja 2015. godine do kraja ožujka 2019. godine u obiteljskoj kući je učestalo verbalno i tjelesno napadao svoju suprugu. Vrijeđao je da je “kurva, drolja, da ne vrijedi ništa, da je luda, da ništa ne zna”. Optuživao je da ima ljubavnika, te je učestalo udarao zatvorenom šakom i otvorenim dijelom dlana po glavi i drugim dijelovima tijela zbog čega je imala modrice po cijelom tijelu.

Razbio joj je ukupno pet mobitela.Početkom prosinca 2018.godine je po hladnom vremenu ispred kuće svoju suprugu zalio kantom hladne vode kako bi je spriječio da ide na  posao. Zatim je tijekom veljače 2019. godine oko 1.00 sati, nakon svađe u spavaćoj sobi, u pidžami suprugu istjerao iz kuće i zaključao vrata.

image

Nasilnik je suprugu tukao i vrijeđao

Dragan Matić/Cropix

Tako odjevena je po hladnom vremenu stajala vani 30 minuta, dok je konačno suprugov otac nije pustio u kuću. U ožujku 2019. godine je supruzi pokidao majicu u koju je bila odjevena te ju stisnutim šakom udarao po cijelom tijelu. Njegova sestra  je stala ispred nje da je zaštiti, te je tek onda prestao.

U više navrata je tijekom navedenog perioda u nazočnosti zajedničkog malodobnog djeteta i posinka, suprugu vrijeđao pogrdnim riječima, te su djeca majku gledala kako plače zbog toga. Ispred posinka je suprugu i u nekoliko navrata i fizički napadao na opisane načine.

Sve je kulminiralo krajem ožujka oko 14,00 sati, kada se supruga vratila s posla i primijetila da je perilica rublja pokvarena te je o tome razgovarala s njegovom majkom. Nasilnik je počeo vikati na suprugu prevrnuvši perilicu prema njoj. Tada je iščupao gumeno crijevo iz perilice te je s njime u ruci zamahnuo prema supruzi u namjeri da je crijevom udari po licu.

Kada mu je okrenula leđa kako bi zaštitila lice, crijevom je udario najmanje tri puta po leđima, pri čemu je zadobila jedan crtasti ružičasti krvni podljev veličine 8x3 centimetra poprečno preko leđa i ispod njega još dva kockasta ružičasta krvna podljeva. Nakon toga je supruga pobjegla od kuće i napustila bračnu zajednicu.

Osuđen je da je počinio četiri kaznena djela: nasilje u obitelji nad suprugom, dvije povrede djetetovih prava i nanošenje ozljeda te je osuđen na po pola godine zatvora za svako. Nakon toga mu je na Općinskom sudu u Splitu u ožujku prošle godine izrečena jedinstvena uvjetna kazna od godine dana zatvora koja se neće izvršiti ako tijekom tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Na presudu se žalio i optuženi i državno odvjetništvo te je Županijski sud u Dubrovniku uvažio razloge tužitelja i povisio sankciju na godinu i dva mjeseca. Zatim su preinačili kaznu i samo je djelomično ostavili kao uvjetnu.

image

Zlostavljanje je trajalo četiri godine

Danijel Soldo/Cropix

Odlučili su da 47-godišnjak mora odslužiti pola godine bezuvjetnog zatvora, a ostatak od osam mjeseci ovisi o roku kušnje. U svojoj odluci je viši sud naveo kako je splitski sud olakotnim cijenio činjenicu dosadašnje neosuđivanosti okrivljenika, kao i činjenicu da su djeca nastavila živjeti s ocem, odnosno očuhom, dok posebnih otegotnih okolnosti nije našao.

Ali, smatraju kako je u pravu državni odvjetnik kada tvrdi da je prvostupanjski sud precijenio navedene olakotne okolnosti, dok je s druge strane zanemario i ignorirao otegotne okolnosti koje postoje na strani optuženika. To je dugotrajnost inkriminiranog postupanja, kojim je bila izložena žrtva te iskazanu izrazitu upornost i bezobzirnost prilikom počinjenja kaznenih djela, tako da nije bilo osnove za izricanje uvjetne osude.

Upravo izrečenom djelomično uvjetnom osudom, s primjerenim neuvjetovanim dijelom kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci optimalno će se ispuniti zahtjevi kako generalne tako i specijalne prevencije, procijenio je županijski sud.

26. travanj 2024 22:30