StoryEditorOCM
RegionalJE LI MOGUĆE?!

Nevjerojatno svjedočanstvo: "Teško bolesnu majku su nam bez riječi iz bolnice vratili kući, u 22 sata su je samu ostavili pred vratima!"

Piše Ana Franić
11. svibnja 2020. - 21:55

Prije dva tjedna, 25. na 26. travnja, loše vijesti stigle su iz s Klinike za plućne bolesti splitske bolnice gdje se pet medicinskih sestara zarazilo koronavirusom.

Ravnatelj bolnice, dr. Julije Meštrović, kazao nam je 28. travnja kako je testirano i devet bolesnika čiji su nalazi negativni, ali kako se iz opreza nalaze u samoizolaciji i ponovno će biti testirani.
- Od devet bolesnika, šest ih je tijekom nedjelje i ponedjeljka prebačeno na Infektologiju na Križinama - kazao nam je tada dr. Meštrović.

Među pacijentima koji su prebačeni na Križine je i članica obitelji koja nam se javila zgrožena postupanjem u bolnici (op.a. podaci poznati redakciji).

- Naša je majka ležala na Intenzivnoj njezi Klinike za plućne bolesti na Firulama dok nije stigla informacija da je jedna medicinska sestra pozitivna na koronavirus. Tada su je zajedno s još pet bolesnika s Intenzivne prebacili u karantenu na Infektivnu kliniku na Križinama. Bilo nam je grozno kada smo čuli da je došlo do zaraze koronavirusom na odjelu baš gdje ona leži zbog njenog teškog stanja. Znaš da je to opasna situacija, a ti joj ne možeš nikako pomoći - govori nam potresena obitelj pacijentice.

Na Križinama je njihova majka ležala do petka, 1. svibnja, kada je naprasno donesena odluka da svi ti teški bolesnici izolaciju nastave u svojim kućama, objašnjavaju naši sugovornici.

- Na Križinama je svaki bolesnik ležao izoliran u svojoj sobi. Majka je 1. svibnja, u porukama, pisala kako se govori da bi ih se moglo otpustiti doma, ali nas tijekom dana nitko iz bolnice nije kontaktirao. Nju nitko ništa nije pitao, a kada je do nje došla informacija da će je otpustiti kući, ona je rekla da ne želi. Prvo zbog njenog teškog zdravstvenog stanja, a drugo zbog straha da ne bi nekog od nas zarazila - govori nam obitelj.

Vijest o tome da im majka ipak stiže kući, dobili su u petak navečer i to od nje same, a ne od doktora ili nekog iz bolnice.

- Ona nam je oko 21 sat navečer poslala poruku da ipak stiže kući. Sat kasnije, oko 22 sata doveli su je pred kućna vrata, bez uputa kako se brinuti o tako teškom bolesniku. Nisu nam dali ni otpusno pismo, ostalo je u sanitetskom vozilu, tri dana smo se borili da dođemo do njega. A i kada smo ga konačno dobili vidjeli smo da je prilično šturo, samo s dijagnozom i nekoliko nalaza, bez uputa o skrbi koje su nama nužne.

Njihova majka zbog svog stanja treba primati terapije kisikom, a doveli su je, kažu na, u sanitetskom vozilu koje nije imalo kisik.

- Odjeveni onako kao astronauti, doveli su je ispred vrata. Osim terapije, od njih smo dobili samo broj čovjeka kojeg smo morali nazvati kako bi došli do kisika. Ne samo da su je doveli kući, nego nam još nisu dali ni sve potrebno kako bi se o njoj skrbili. Strašno! - govori nam obitelj.

image
Tom Dubravec/Hanza Media

Zbog svog stanja vrlo teško govori tako da smo s njom mogli popričati samo na kratko. Kazala nam je kako nije željela doći kući i kako ju je strah zbog svega što se događa jer ne želi da se dogodi da ona nekoga zarazi.

- Kada sam doktorici rekla da ne želim kući, ona mi je samo hladno kazala: "Ne budite sebični, treba osloboditi mjesta za druge" - govori nam pacijentica.

- Na Infektivnoj nemaju liječnika koji bi se brinuli o pacijentima koji ne spadaju u njihovu specijalnost. Zato je kod nas trebala svaki dan dolaziti liječnica s Plućnog. A u praksi je to izgledalo ovako: jedan dan bi došla, drugi ne, treći s javila telefonom... I otpustila me iz bolnice preko telefona - kaže još uvijek šokirana pacijentica.

Obitelj nam objašnjava kako su je otpustili kući iako još nije prošlo 15 dana od kontakta sa zaraženom osobom. Rok od 15 dana istekao je u nedjelju, 10. svibnja.

Pacijentica je testirana prvi put kada je ušla u bolnicu, na Plućno, a zatim i kada je ustanovljeno da je došlo do zaraze koronavirusom na Klinici. Njezin test je tada bio negativan, ali kako je i sam ravnatelj Meštrović tada rekao, pacijenti trebaju biti ponovno testirani.

- Ona je s nama u kući, nepokretna i teško bolesna. Skrbimo se o njoj najbolje što možemo, ali mi još uvijek nismo sigurni je li ona pozitivna i hoće li razviti kakve simptome. Šokirana je ona, ali i svi mi oko nje. Kako ćemo izvesti to testiranje, da vam budemo iskreni još ne znamo. Kako je moguće da u ovoj izvanrednoj situaciji, oni teško bolesnu osobu koja je ležala na odjelu gdje su radile zaražene osobe, pošalju na kućnu njegu. Bolnica bi trebala biti sigurno mjesto za pacijente gdje će dobiti stručnu pomoć koja joj je prijeko potrebna, ali zbog ove cijele situacije hladno su je poslali kući - ističe nam obitelj.

Ravnateljstvo bolnice: ‘Ispričavamo se zbog ovog događaja‘

Kako bi saznali što se točno događalo na Križinama, zbog čega su pacijenti otpušteni, kontaktirali smo KBC Split.

- Nastavno na vaš upit izvještavamo vas da su svi bolesnici koji su iz Klinike za plućne bolesti premješteni u Respiracijsko-intenzivistički centar Križine (RIC) nakon premještaja bili u stalnoj skrbi specijalista infektologa i pulmologa, uz stalnu sestrinsku skrb. Upravo temeljem stručnog mišljenja, prvenstveno pulmologa, svi bolesnici koji su imali mogućnost kućne izolacije, u dogovoru s obiteljima odnosno skrbnicima, otpušteni su kući. Svi otpušteni su u trenutku otpusta bili negativni na SARS-Cov-2. Boravak od 15 dana u ovim slučajevima nije nužan jer ne postoji klinička indikacija - odgovorio nam je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, dr. sc. Anton Marović.

U otpusnom pismu pacijentice piše kako je među ostalim liječena i oksigenoterapijom, a navedeno je i kako je potrebno nabaviti kućni oksigenator s protokom kisika od 1,5-2l/min.

Kada smo Ravnateljstvo KBC-a pitali kako je moguće da je pacijentica kojoj je propisana oksigenoterapija dovedena kući bez potrebnog aparata, kazali su nam kako je moguće da se zbog velikog opsega posla i prevelikog broja bolesnika, dogodio propust. Ističu kako postupanje nije bilo primjereno, kako je trebalo to drugačije organizirati te razgovarati s obitelji i objasniti im sve.

- Ispričavamo se pacijentici i obitelji zbog ovog događaja - kazali su nam iz ravnateljstva KBC Split.

19. travanj 2024 23:32