StoryEditorOCM
RegionalKRILA OD 30 METARA

‘Nestrpljiva djevica‘ pronađena kod Biševa: američki bombarder potonuo je 13. lipnja 1944. godine, a u more ih je palo ukupno 27

Piše PSD.
10. kolovoza 2020. - 08:01

Na dubini od 98 metara u Biševskom kanalu kod Visa pronađena je ovih dana olupina savezničkog bombardera iz Drugoga svjetskog rata.

Dijelove aviona tipa B- 24 H koji je nosio ratno ime "Nestrpljiva djevica" pronašla je istraživačka posada Ronilačkog centra "Manta" iz Komiže i njemački podvodni istraživač Tom Baier.

Bombarder je potonuo 13. lipnja 1944. godine, a lani je ista ekipa u blizini otkrila još jedan takav avion, koji je nosio ime "Organizirana zbrka".

Lorenz Marović, vlasnik komiškoga Ronilačkog centra "Manta" pojasnio nam je da su avioni u ratu nosili posebna imena, često šašava i smiješna unatoč njihovoj nimalo smiješnoj ulozi. "Nestrpljiva djevica" imala je na sebi i sliku pin-up djevojke.

Marović je do sada imao više sličnih otkrića.

Pronašli su ranije dva aviona na Svecu i dva na Biševu, ali od njih 27 koliko ih je palo, još ih mnogo tek treba pronaći.

Za sada prvo treba vidjeti jesu li dijelovi "Nestrpljive djevice" i "Organizirane zbrke" pomiješani.

Niz fragmenata

Nalaz je prijavljen Radoslavu Bužančiću, pročelniku konzervatorskog odjela u Splitu i Ministarstvo kulture trebalo bi poduzeti sljedeće korake, a prema mišljenju Lorenza Marovića, vjerojatno će se uključiti i američki istraživači.

O otkriću olupine aviona Marović nam je rekao:

- Sve je počelo još prije godinu dana kada smo obavljajući svoje svakodnevne aktivnosti naišli na niz fragmenata i predmeta koji su upućivali na to da potječu od aviona, ali nismo bili potpuno sigurni; nismo uočili neki veći komad koji obično ostane čitav - a riječ je o avionu s krilima od 30 metara. Međutim, kada je ribar udicom "uhvatio" komad aluminija znali smo o čemu se radi.

Sada treba pronaći identifikacijsku oznaku aviona čiji je proizvođač Boeing, a ta oznaka nalazila se na više mjesta u samom zrakoplovu.

Inače, o srušenim i nestalim avionima iz Drugoga svjetskog rata postoje detaljni podaci, na brojnim internetskim stranicama i na službenim stranicama vojnih muzeja. Viška "Nestrpljiva djevica", razumljivo, još se vodi kao nestala na nepoznatoj lokaciji, ali se znaju o njoj svi detalji uključujući i članove posade.

- Prošlo je mnogo desetljeća od rata i interes se pomalo gubi, odnosno, nakon 75 godina gotovo da i nema živih avijatičara koji su možda poznavali članove posade nestalog aviona, a oni su nekada bili aktivni u ažuriranju podataka i potrazi. Međutim, to ne umanjuje vrijednost nalaza, naprotiv, a more će nam sigurno još mnogo toga otkriti - zaključuje Marović.

image
Posada zrakoplova
07. svibanj 2024 14:56