StoryEditorOCM
RegionalOTAC NE GUBI NADU

Nenad Periš: Matej je očito negdje trebao stići, a to nije bio plato kod Savanove. U konaktu sam i s njegovim prijateljem, fale još neke kockice...

Piše PSD
31. siječnja 2022. - 19:39

Splićanin Matej Periš nestao je prije točno mjesec dana u Beogradu. Njegov otac Nenad Periš još se nalazi u gradu u kojem je njegov sin posljednji put viđen. Nesretni otac o svemu je javno progovorio za Blic.

- Matejev najbolji prijatelj mi je rekao: "Dva najbolja prijatelja sam imao. Htio sam i jednog i drugog za kuma, a eto, prvog više nema, on je poginuo u prometnoj nesreći prije nekoliko mjeseci, a evo nema mi sad ni Mateja". Možete misliti kako to izgleda, kada mladi čovjek tako zaključuje, kakve misli dolaze kada o tome priča - ispričao je Nenad Periš. Kobne noći Matej je izašao s prijateljima u provod u klub "Gotik", kad je iz nepoznatih razloga oko 1.40 u noći izašao iz kluba i trčeći se uputio ka Promenadi.

Nenad navodi da mu u dani u Beogradu protječu isto te da apelira na građane koji mu se javljaju putem poziva i poruka da sve informacije proslijede MUP-u u zemlji u kojoj stanuju.

- Najteže mi je jutro, to buđenje nakon noći koja je prespavana. Onda se čujem s policijom, ja sam vjernik pa odem u crkvu. Razmišljam, odgovaram na pozive. Ja na sve što dobijem kao sugestije ili savjete, uvijek imam isti odgovor: 'Molim Vas, obratite se MUP-u'. Ako su iz Hrvatske, MUP-u Hrvatske, ako su iz Srbije, MUP-u Srbije. Ljudi mogu sami procijeniti koliko je ta informacija važna, jer ja niti znam, niti mogu, ali ni ne želim na bilo koji način remetiti istragu, a na taj način remetim rad policije - rekao je Periš.

​Istaknuo je da dnevno dobije "more informacija", koje prosljeđuje MUP-u Srbije.

- Imam svoju misu, svoju molitvu, rekonstrukcija događaja po tisuću puta ispočetka. Razgovor s mojima kući, s djecom posebno.. Eto, borba... - rekao je Nenad kroz suze.

Kako kaže nesretni otac, iako mu se nada, s obzirom na proteklo vrijeme, smanjila, nije se ugasila te još uvijek misli i vjeruje da će svi zajedno na kraju biti sretni.

Nenad Periš još je jednom rekao da je s prijateljima razgovarao o situaciji do trenutka Matejevog napuštanja "Gotika".

- Oni su o tome razgovarali više puta, ja sam u kontaktu s jednim od Matejevih prijatelja, zapravo najboljim prijateljem. Mi uvijek vrtimo iste priče, jer nam fale određene kocke koje nismo još dobili. Njima je jako teško, u razgovorima tu bude svega. Suza, naravno, i ostalih emotivnih izljeva - otkriva Periš. 

Dodaje da unatoč svemu pokušava ostati pozitivan i pozitivno razmišljati. 

- Ako Bog da, nešto drugačije da bude, morat ćemo to prihvatiti, da dalje nastavimo gdje smo stali i to je tako - priča Periš.

Periš je naveo da se nije do sada susreo s taksistom u čije je vozilo Matej pokušao ući, jer je policija s njim obavila službeni razgovor.

- Mislim da nema potrebe da sudjelujem neposredno u takvim ispitivanjima. Čovjek je rekao da je zauzet, da ima vožnju, i to je bio njegov odgovor. Moram reći da sam uspio uočiti gledajući snimke da je Matej još dva puta pokušao zaustaviti taksi, ali tu nije bilo razgovora, taksisti su samo prošli. On je, sve zajedno, tri puta pokušao zaustaviti taksi, što meni u tim situacijama daje zaključak da je on stvarno negdje želio stići, da njegovo konačno odredište nije trebalo biti niti jest platforma kod restorana "Savanova". To ja osjećam, razmišljam. Pokušavam biti racionalan, dalje ostaje sve u domeni u kojoj još uvijek nemam odgovor - kazao je on.

Nenad je rekao da je posebno zahvalan MUP-u Srbije te da policija svoj posao obavlja u skladu sa svojom profesijom i strukom, ali i velikom dozom ljudskosti, u što se imao priliku uvjeriti nekoliko puta tijekom razgovora.

- Policija Srbije je riješila puno slučajeva. Oni žele da se ovo riješi i mislim da moje prisustvo njima de facto može pomoći u smislu razgovora. Ja sam se zahvalio, ali mislim da do kraja života to neću moći. I ovim putem im se zahvaljujem za sve što rade - rekao je Nenad Periš.

On je naveo da je slučaj veoma kompliciran te da se neke stvari ne mogu zaključiti, ili makar nisu mogle do ovog trenutka, ali i da postoje određene stvari koje ga u ovom trenutku najviše muče.

- Ja mislim da MUP Srbije radi profesionalno, ali i ljudski. Njima moram zahvaliti da svemu što rade. Ovo, vjerujte mi, govori jedan vrlo tužan otac, koji traži svog sina. Nemam nikakvog razloga da nekome dajem komplimente, ali ja moram stvarno reći MUP-u Srbije, hvala im na ovome što rade. To je činjenica koju ja osjećam i sve ostalo bi bila neistina. Ne možete sve otkriti, slučaj je tako kompliciran da se jednostavno neke stvari ne mogu zaključiti, barem ne mogu u ovom trenutku i barem nisu do ovog trenutka. Kamere su takve kakve jesu, kamere rade tako kako rade. Koliko je njihova rezolucija dobra i kolika je njihova uključenost u toj noći bila, to su stvari koje se ne mogu nadomjestiti i to su stvari koje otežavaju taj dolazak i završetak istrage ili potrage. Tako ja do vidim - kaže on.

- Kamere nisu bile uključene, kamere u rezoluciji u kojoj bi možda mogli vidjeti je li još netko bio na platformi kod restorana "Savanova" nisu dovoljno kvalitetne. Udaljenost je takva, noć i sve ostalo, može li se to na neki drugi način, softverski obraditi... To su stvari koje mene najviše u ovom trenutku muče. Naravno, i taj telefon koji je je dao signal, dva sata nakon, naglašavam eventualnog, Matejevog ulaska u vodu ili ulaska telefona u vodu. To su stvari na koje nemamo konačan odgovor. Možemo govoriti da je to najvjerojatnije, možemo to povezivati sa Matejem, ali se ne može sa sigurnošću reći da je to tako. Mi još uvijek tražimo život čovjeka, čovjeka koji je nestao - ispričao je on za Blic.

27. travanj 2024 00:56