StoryEditorOCM
RegionalMJESEČNI TROŠAK

Najskuplje je živjeti u Dalmaciji: tri dalmatinska grada skuplja od Rijeke i Zagreba. Dubrovnik je nadmašio Milano, Amsterdam, Rim, Dublin i Helsinki!

Piše Anita Belak Krile/SD
3. svibnja 2021. - 10:02

Prema procjeni objavljenoj na stranici numbeo.com tri su grada u Dalmaciji trenutačno najskuplja za život četveročlane obitelji u Hrvatskoj! Riječ je o Dubrovniku, Zadru i Splitu.

Daleko najskuplji je Dubrovnik koji se nalazi na viskom 24 mjestu europske liste, slijedi Zadar koji je 138 u Europi, Split je na 153 mjestu, Rijeka na 159., Zagreb je 172., a Osijek 182.   

U Dubrovniku je trenutno skuplje živjeti nego primjerice u Dublinu, Amsterdamu, Rimu, Helsinkiju, Bruxellesu, Münchenu, Milanu, Grazu, Firenci… I u svjetskoj konkurenciji Dubrovnik se nalazi među prvih pedeset najskupljih gradova u svijetu.  

Numbeo.com u troškove uvrštava cijene prehrambenih artikala, piva, vina, pa i cigareta u trgovinama. Također i cijene u gradskom prijevozu, uključujući i usluge taksija, izdvajanja za sportske aktivnosti, za vrtić ili školu, cijene odjeće i obuće, obroka i pića u jeftinijem ili srednje skupom restoranu… Procijenjeni mjesečni troškovi života za četveročlanu obitelji u Dubrovniku iznose 24.964 kuna bez stanarine, a za jednu osobu 7.077 kuna. I bez najma Dubrovnik je 82,40 posto skuplji od Osijeka.

image
Split
Tom Dubravec/Cropix

Gledajući po europskim metropolama od Dubrovnika su skuplji za život samo švicarski gradovi Basel, Zürich, Ženeva, Lozana, Lugano i Bern, norveški Tromso, Stavanger, Trondheim, Oslo, Bergen, potom glavni grad Islanda Reykjavik, Valletta na Malti, danski Kopenhagen, Arhus i Aalborg, francuska metropola Pariz, Nica, Luksemburg, London, Stockholm i irski Galway.

Prema procjeni dubrovačka četveročlana obitelj mjesečno za struja, grijanje, vodu i druge komunalije za stan od 85 kvadrata plaćaju 1.627 režijskih troškova, za vrtić oko 1100 kuna…

U drugom najskupljem hrvatskom gradu Zadru, procijenjena mjesečna cijena života četveročlane obitelji iznosi 19.284 kuna bez troškova za najam stana. Procijenjeni mjesečni troškovi za samca su 5.546, a u usporedbi s Osijekom, Zadar je 41 posto skuplji. To je usporedba bez najma, a najam u Zadru je u prosjeku 126,36 posto veći nego u Osijeku.    

image
Zadar
Luka Gerlanc/Cropix
 

Treći po skupoći u Hrvatskoj je Split gdje je prema procjeni mjesečni trošak života četveročlane obitelji 16.648 kuna bez stanarine. Samcu je potrebno 4.808 kuna (bez troškova podstanarstva ili kredita). I bez najma život u Splitu je za 25 posto skuplji nego u Osijeku, a sam najam u prosjeku je 71,97 posto veći nego u glavnoj slavonskoj metropoli.

U Rijeci trošak života četveročlane obitelji iznosi 16.072  bez najamnine, a procijenjeni mjesečni troškovi za samca su 4.610 kuna. Rijeka je 20,97 posto skuplja od Osijeka.

U Zagrebu procjena za mjesečni trošak četveročlane obitelj bez stanarine je 15.144 kuna, a za samca 4.427 kuna. Zagreb je 11,83 posto skuplji od Osijeka, a sam najam u glavnom gradu  je skuplji nego u Osijek za 75,17 posto.

image
Zagreb 
Srdjan Vrancic/Cropix
19. travanj 2024 18:58