StoryEditorOCM
RegionalOBJAVA PRESUDE

Nadan Vidošević proglašen je krivim! Izrečena kazna: osam godina zatvora, HGK-u mora vratiti 35,5 milijuna kuna; Peternel dobila dvije godine zatvora

Piše JL
22. prosinca 2021. - 14:04
Bivši čelnik HGK Nadan Vidošević u presudi za izvlačenje novca u aferi Remorker nepravomoćno je proglašen krivim  Damjan Tadic/Cropix

NOVO - 14:22 Nadan Vidošević osuđen je na ukupno osam godina zatvora. Mora vratiti HGK-u 35,5 milijuna kuna. Vidošević je šutke slušao presudu nakon što je čuo kaznu.

Protiv Vidoševića određuje se istražni zatvor zbog kazne veće od pet godina zatvora i bit će izravno prebačen u zatvor u Remetincu.

Zdenka Peternel osuđena je na dvije godine zatvora, dok su Josipa Miladinov i Jasna Mikić oslobođene krivnje.

NOVO - 14:16 Nadan Vidošević proglašen je krivim i za kupovinu skulptura novcem Hrvatske gospodarske komore te za kupnju bagera novcem Kraša

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. godine, bilo je predloženo da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

RANIJE: Pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević u presudi za izvlačenje novca u tzv. aferi Remorker nepravomoćno je proglašen krivim, javlja Jutarnji list.

Uz Nadana Vidoševića na optuženičkoj klupi od svih su aktera afere ostale i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić, a krivom je proglašena i Zdenka Peternel.

Krtivim su prolašeni za zločinačko udruživanje s Davorom Komeričkim i Igorom Premilovcem te su su iz HGK izvukli 35,5 milijuna kuna.

Svih četvero okrivljenika došli su na sud na objavu presude.

02. svibanj 2024 03:54