StoryEditorOCM
RegionalNOVA KRIZA

Načelnik Vira donio Odluku o tehničkom održavanju proračuna, sedmero vijećnika zatražilo održavanje nove sjednice

Piše Kažimir Škrbić
6. ožujka 2024. - 12:53

Nakon Odluke ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice kojom je poništio 15. sjednicu Općinskog vijeća Općine Vir i nezakonitim proglasilo sve izglasane odluke sa sjednice, načelnik Općine Vir Marino Radović objavio je Odluku Ministarstva i donio Odluku o privremenom financiranju sustava (tehnički proračun do 31. ožujka), dok je još jučer (5. ožujka) sedmero većinskih vijećnika u pismenom obliku od predsjednika Općinskog vijeća Josipa Bašića zatražilo da se održi nova sjednica te da se konvalidiraju sve odluke s 15. sjednice Općinskog vijeća.

– Predsjednik Bašić – napominje načelnik Općine Vir Marino Radović – nema većinu, pa treba omogućiti rad vijećnicima koji žele raditi.

To znači kako je u podnesenom Zahtjevu većinskih vijećnika predložen 21. ožujka za održavanje 16. sjednice s prijedlogom konvalidacije 15 odluka donesenih 20. prosinca prošle godine na 15. sjednici. Prijedlog konvalidacije ranije donesenih odluka većinski vijećnici temelje na uputama resornog Ministarstva iz 2019. kojom je konvalidacija odluka moguća odlučivanjem na prvoj sljedećoj sjednici.

– Praksa je brojnih jedinica lokalne samouprave da na prvoj sljedećoj sjednici konvalidiraju odluke koje je Ministarstvo proglasilo ništavnima, a sama sjednica nezakonitom. Takve slučajeve imali smo u općinama Ivanska, Tisno, Tar-Vabriga, Gradu Ozlju i drugdje – navodi vijećnik Antonio Vučetić primjere iz prakse jedinica lokalne samouprave. Većinski vijećnici Antonio Vučetić, Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Ivana Radović, Srđan Liverić i Jadranka Okreša, zato su najavili kako će u zakonskom roku (30 dana) od dana zaprimanja Odluke resornog Ministarstva (26. veljače), podnijeti tužbu na Visokom upravnom sudu RH. Suštinski je riječ, navode vijećnici, o elementarnoj činjenici narušavanja njihovih ustavnih prava da kao većina u predstavničkom tijelu donose odluke.

– Na sjednici je postojao kvorum za zakoniti rad i zakonito odlučivanje, pa su i odluke donesene zakonski propisanom većinom glasova. Zato nije i ne može biti upitna volja većine da se donesu i konvalidiraju sve odluke. Postoji većina koja želi raditi – kaže vijećnik Vučetić, a s ovim obrazloženjem složio se i načelnik Radović.

– Očekujemo kako će Visoki upravni sud prihvatiti tužbu većinskih vijećnika – zaključak je virskog načelnika.

28. travanj 2024 03:18