StoryEditorOCM
RegionalSPREMALI SE ZA RAT?

Na zadarskom području nedozvoljeno posjedovali, izrađivali i nabavljali oružje i eksplozivne tvari, trgovali i vojnim puškama

Piše M.K.
8. kolovoza 2023. - 12:23

Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatskih državljana u dobi od 44 i 30 godina, te dva hrvatska državljanina u dobi od 26 godina, koje se sumnjiči za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Naime, 26-godišnjaka se sumnjiči da je zajedno s drugim 26-godišnjakom, u ožujku ove godine, na zadarskom području za iznos od više stotina eura, 44–godišnjaku prodao dvije puške vojnog porijekla s pripadajućim okvirima i streljivom.

Također ga se sumnjiči da je u rujnu prošle godine neovlašteno nabavio vatreno oružje A kategorije, koje je građanima zabranjeno posjedovati, nakon čega ga je predao na čuvanje i u neovlašteni posjed 30-godišnjaku.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda, na širem zadarskom području obavljene su pretragom doma i drugih prostorija koje osumnjičenici koriste, te su policijski službenici kod 44-godišnjaka pronašli zračnu pušku, 500 komada diabola, plinski revolver, 8 komada streljiva za plinski pištolj te 85 komada raznog streljiva.

Nadalje, kod 30-godišnjaka, tijekom pretrage pronađeno je 11 komada lovačkih patrona.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, nadležnom sudu u Zadru, protiv 44-godišnjaka podnosi se i optužni prijedlog.

02. svibanj 2024 13:51