StoryEditorOCM
RegionalMASLINA JE OBRANA

Maslinarska fešta u Vodicama: poznati rezultati 10. ‘Dana mladog maslinovog ulja u Dalmaciji‘, donosimo popis nagrađenih, ima i Zadrana...

Piše Diana Rajčić
14. prosinca 2020. - 16:30
Zbog epidemije koronavirusa, svi sudionici natjecanja moći će podići rezultate u Vodicama ili ŠibenikuIlustracija/Nikola Radovani

Uobičajena maslinarska fešta u Vodicama zbog korone nije održana sredinom prosinca, kako su organizatori najavljivali kad je situacija s pandemijom bila povoljnija. Ipak proglašeni su najbolji.

Na ocjenjivanje za 10. “Dane mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“ pristiglo 316 maslinovih ulja. Zavod za javno zdravstvo Šibenik je radio kemijske analize, a Udruga senzorskih analitičara “OLEA“ Šibenik organoleptiku ulja. Od ukupnog broja pristiglih uzoraka u ekstra djevičanskoj kategoriji je 277 maslinovih ulja, od kojih su zlatne medalje osvojila 184 ulja.

Ove godine maslinova ulja imaju manje izraženu voćnost i gorčinu, dok je pikantnost standardna. Evo čija su ulja ocjenjena najboljima.

- Šampion Manifestacije i Šampion u kate-goriji sortnih ulja je Bruno Granić - SD Stara Teskera (ulje Oblice), Ljubuški, BiH

- Šampion u kategoriji ulja iz pakovine je OPG Lupić (ulje Rožinjole), Bale, Istarska županija

- Šampion u kategoriji višesortnih ulja, Nataša Lubiana, Poreč, Istarska županija

2. mjesto OPG Loris Bajkin (Buža), Vižinada, Istarska županija

3. mjesto OPG Mate Dušević (Coratina), Ljubač, Zadarska županija

4. mjesto OPG Loris Bajkin (Frantoio), Vižinada, Istarska županija

5. mjesto OPG Mikele Kalcina (Coratina), Grožnjan, Istarska županija

6. mjesto Zdravko Mamić (Oblica), Lišane Ostrovačke, Zadarska županija

7. mjesto Loredana Krbavčić (višesortno ulje), Buzet, Istarska županija

8. mjesto Ivica Pešić (Oblica), Šibenik, Šibensko-kninska županija

9. mjesto Ana Makjanić (Levantinka), Stari Grad, Splitsko-dalmatinska županija

10. mjesto Murić d.o.o. (višesortno ulje), Ljubuški, BiH.

Svi sudionici natjecanja moći će podići rezultate u Vodicama ili Šibeniku, uz prethodnu najavu, dok će ostalima rezultati biti poslati poštom. Maslinari, autori deset najboljih maslinovih ulja će prvom prigodom kada to mjere dopuste biti pozvani u Vodice, gdje će se napraviti prigodno druženje sa pokroviteljima, organizatorima i medijima.

Organizator Udruga dalmatinskih uljara se zahvaljuje svim sudionicima, suorganizatorima, pokroviteljima i sponzorima na sudijelovanju i pomoći nastavljanja tradicije, te se nada da će XI. Manifestacija 2021. godine se nastaviti sa cjelokupnim događanjima kao prethodnih godina.

24. travanj 2024 21:36