StoryEditorOCM
RegionalVIRSKI DARIVATELJI

Ljiljana Kapović i Marica Juratovac dobile priznanja za 55 uspješnih darivanja krvi: ‘Ponosne smo i sretne što pomažemo drugima!‘

Piše Kažimir Škrbić
26. listopada 2023. - 19:27

Članice Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir Ljiljana Kapović i Marica Juratovac u četvrtak su u Kneževoj palači u Zadru povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi dobile priznanja i plakete za 55 uspješnih darivanja krvi. S Kapović i Juratovac u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Kneževe palače bio je predsjednik Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Goran Vicković, a priznanja i plakete uručio im je zamjenik župana Šime Vicković.

Dan ranije na cjelodnevnoj svečanosti u Zadru proslavljene su velike obljetnice: 145 godina postojanja Crvenog križa na tlu Hrvatske, 70 godina darivanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa te 30 godina od međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao nacionalnog društva. Vicković, Kapović i Juratovac bili su također dio te svečanosti, pa im je današnja došla kao čokoladni premaz na slavljeničkoj torti.

– Bilo je lijepo, zaista je poseban osjećaj biti makar mali dio naše velike humanitarne obitelji. Darovana krv spašava živote, i to je najvažnije u cijeloj priči – kazala je gospođa Kapović koja je ove godine u šezdesetom životnom ljetu dogurala do okruglih 60 darivanja krvi. Kapović je počela u Puli, a onda je od prvog dana održavanja akcija darivanja na otoku Viru i osnutka darivateljskog aktiva, potom i udruge, u Viru odradila najveći dio svoje humanitarne priče. Dvije godine starija Juratovac s akcijama darivanja počela je u rodnoj Virovitici, ali je poput Kapović od 2010. dio sadašnje virske darivateljske udruge.

– Ponosna sam i sretna što sam darivanjem krvi pomogla drugim ljudima, nebitno komu i kada – dodala je gospođa Juratovac. Kapović i Juratovac nisu samo članice UDDK Vir od prvog dana i prisutne na svim akcijama darivanja, već sudjeluju i u svim drugim aktivnostima virske humanitarne udruge; volontiranjem, prikupljanjem humanitarne pomoći za Pučku kuhinju u Zadru i socijalno ugrožene obitelji širom Hrvatske. Po tomu je, uostalom, virski UDDK prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj.

– Postojimo 13 godina tijekom kojih smo, zaslugom svih naših članova i prijatelja, prešli dug put od aktiva do najbolje udruge darivatelja u Zadarskoj županiji. Na ovoj smo svečanosti tako bili jedini koji su imali dva člana s najmanje 55 darivanja – napomenuo je predsjednik Vicković. I dok virski UDDK uskoro očekuje tradicionalna akcija darivanja u

vrijeme Božića, potom i prikupljanje pomoći za Pučku kuhinju u Zadru te za obitelji u Otočcu, svečanost u Kneževoj palači bila je prilika da se široj javnosti ukaže na značaj darivatelja i akcija darivanja krvi. Tako su priznanjima i plaketama nagrađeni darivatelji koji su krv darovali 35, 50, 55, 75, 100 i u slučaju Branka Kolanovića čak 125 puta, pa je predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med. poslao poruku:

– Sretan sam i ponosan što imamo ljude čiji se humanitarni rad s ničim ne može usporediti. Dati anonimno krv onomu komu je krv potrebna da mu se spasi život ili zdravlje, najveći je smisao dobrovoljnih darivatelja krvi, a krv je važna jer je nezamjenjiva – kazao je predsjednik Jelić. U ime Zadarske županije koja je s Društvom Crvenog križa Zadarske županije organizirala ovaj događaj, zamjenik župana Vicković naveo je da će Zadarska županija u narednom proračunskom planu poduprijeti Crveni križ s 93.000 eura te da je darivanje krvi svakako među najvažnijim aktivnostima Crvenog križa.

– Beskrajna je dobrota darivatelja, a postojanje ljudi koji daruju dio sebe ne tražeći ništa za uzvrat, svima nam puni srca nadom da svijet ipak nije loše mjesto – kazao je zamjenik župana Vicković na svečanosti koja je okupila najuglednije predstavnike Hrvatskog Crvenog križa, Zadarske županije, lokalnih organizacija Crvenog križa, darivateljskih udruga i Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice u Zadru.

NAGRAĐENI DARIVATELJI IZ ZADARSKE ŽUPANIJE

Jubilarne darivatelje krvi pozdravili su predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med., zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak, predsjednik Crvenog križa Zadarske županije Davor Dorčić i potpredsjednik Josip Matassi, potom ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Šime Lisica, Marijana Nadinić, dr. med., voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice u Zadru, te voditeljica programa Vlatka Vučić Marasović.

Evo dobitnika priznanja i plaketa: Ana Bojčić, Mladena Dukić, Seka Gregov, Marina Lovrić, Suzana Perin, Silvana Školjarev i Slavica Urem za 35 darivanja krvi.

Za 50 darivanja nagrađeni su: Bojan Bilić, Dragan Bolić, Davor Dorčić, Damir Fantov, Ivan Francišković, Darko Grčar, Vladislav Krpina, Tomislav Marasović, Denis Marfat, Nebojša Marinković, Emil Marnika, Vice Mičić, Zvonimir Nadinić, Ivica Obad, Hrvoje Panjol-Tuflija, Luka Pavičić, Leon Peričić i Elvis Šmit.

Za 55 darivanja: Marica Juratovac, Ljiljana Kapović i Marijana Marcela Šimunić.

Za 75 darivanja: Nenad Andrić, Ivo Božić, Zdenko Lešković, Zoran Lisica, Ivan Marković i Marinko Šunić. Za 100 darivanja: Vremenko Maričić. Za 125 darivanja: Branko Kolanović.

01. svibanj 2024 08:22