StoryEditorOCM
RegionalU BENKOVCU

Kreće projekt edukacije lovaca ¨Lov na znanje¨ vrijedan 1,2 milijuna kuna

Piše Branko Božić
15. veljače 2020. - 13:04

Lovačka udruga ¨Benkovac¨ iz istoimenog grada u Zadarskoj županiji, poslije LD ¨Diana¨ iz Zadra, po broju članova najbrojnije je društvo na prostoru Zadarske županije. Vođena predsjednikom Nevenom Jurjevićem (u tijeku četvrti četverogodišnji mandat), dopredsjednikom Tomislavom Rogićem i tajnikom Zoranom Čirjakom, u četiri zajednička lovišta ukupne veličine 25.000 hektara, koja se protežu na prostorima grada Benkovca te susjednih općina Polača i Lišane Ostrovičke, okuplja trenutno 445 lovaca.Nakon nedavne izobrazbe, pored dosadašnjih 8 lovočuvara, o stanju u lovištima ubuduće će voditi brigu i 6 novopečenih lovnika.Godišnja članarina po lovcu iznosi 1000 kuna, od čega se 280 kuna transferira na konto LSZŽ. Za realizaciju svega planiranog u ovoj godini kroz proračun je osigurano 500.000 kuna, kojih će se ubrati iz osnove članarine te prihoda od lovnog turizma.Lovišta su bogata i prenapučena domaćom autohtonom divljači, a nedavno je uočena i srna, koje za sada još nema unutar lovnogospodarske osnove.

 -Ovih bi dana u suradnji s upravom Grada Benkovca te putem EU fondova, trebala krenuti realizacija jednog iznimno važnog projekta za naše lovce.Riječ je projektu pod nazivom ¨Lov na znanje¨ vrijedan 1,2 milijuna kuna, čija se provedba očekuje kroz dvije naredne godine.Pored ostalog putem predavanja i praktičnih radionica provoditi će se izobrazba naših lovaca u više smjerova. Biti će govora o vrstama divljači koje obitavaju na širem prostoru grada Benkovca, o etnologiji Bukovice i Ravnih kotara, učenje stranih jezika i tome slično. Što je svakako bitno za istaknuti ovim projektom biti će također ponuđena radna mjesta našim još nezaposlenim lovcima, kazuje nam vrijedni dugogodišnji lovac i tajnik lovačke udruge Zoran Čirjak koji dodaje:

 -Od većih kapitalnih objekata koje smo planirali realizirati ove godine jest izgradnja novog lovačkog doma u Polači, čija je gradnja ovih dana uznapredovala.Normalno, tu su i radovi u lovištima poput izgradnje novih pojilica i kamenica, modernizacija i obnova prilaznih putova do lovišta i tome slično.Nadalje, tijekom ove godine kao i svih dosadašnjih, u lovišta ćemo unositi novu divljač.Za sada nam je u planu ispustiti 40 odraslih zečeva, koji će nam stići iz OPG Peteh iz mjesta Žminj u Istri početkom mjeseca ožujka.Lanjske godine naša smo lovišta napučili sa 80 zečeva i sa 200 kljunova fazana iznošenog jata. Također smo orali i zasijavali hranu za prehranu divljači. Lani smo za divljač, oranje i zasijavanje potrošili 80.000 kuna, a ove godine planiramo oko sto tisuća kuna.Već tradicionalno u ovo doba godine naši lovci provode hajke na predatore unutar lovišta. Svaki naš član po Statutu dužan je odraditi 5 hajki te još toliko radnih dana. Svatko onaj tko se ne odazove iz opravdanih razloga, dužan je uplatiti 200 kuna po hajci ili radnom danu, a može se također sankcionirati recipročno gubljenjem prava na lov, pojašnjava Čirjak, dodajući kako su za vrijeme prve dvije hajke njihovi lovci odstrijelili 16 lisica.

 Budući da je šire Benkovačko područje poznato po upadima vukova, priupitali smo tajnika Čirjaka kakvo je trenutačno stanje?

-Vukovi su naši učestali gosti. Evo prije desetak dana za trajanja hajke u našem najmanjem lovištu Pristeg, s najmanje šumskog područja, iz grmlja su tamošnji lovci istjerali ni manje ni više čopor od sedam vukova.O ovom smo slučaju odmah izvijestili nadležne u LSZŽ a također smo ovdašnjim vlasnicima stoke, poglavito ovaca i mladih janjaca, uputili upozorenje, zaključuje tajnik Zoran Čirjak.

  Kažimo na kraju kako LU ¨Benkovac¨ već nekoliko godina se spori sa susjednom Šibensko-kninskom županijom, glede 320 hektara lovišta koje se nalazi u općini Lišane Ostrovičke na granici između Zadarske i Šibensko-kninske županije.Benkovčani nam naime tvrde da im je to lovište oduzeto. Po njima je posebno sporna arbitraža koja je provedena 2016 godine.No, Benkovački lovci unatoč svemu ipak vjeruju, da će sve u konačnici završiti u okviru hrvatskih zakona te kako će se pravično rješenje za obadvije strane pronaći za stolom, za kojeg bi trebali što skorije sjesti za to odgovorni djelatnici dviju susjednih županija.

02. lipanj 2024 22:35