StoryEditorOCM
RegionalMEDITACIJA I SLAST

Kad ste zadnji put vidjeli da se ovako lovi riba? Bajkoviti prizori snimljeni su u Skradinu, odakle dolazi i ideja za sjajno jelo od samo 140 kalorija

Piše PSD.
16. svibnja 2020. - 19:30
Skradinski ribolovci čokalice hvataju tako da prate u mreži kad će ući riba, pa je podižu u zrakNikša Stipaničev/Hanza Media

Kao čista meditacija djeluju prizori koje je u Skradinu snimio naš kolega Nikša Stipaničev, koji je uhvatio u kadar ribara u lovu na čokalice.

Sve je u ovoj rečenici, a i prizorima, unikatno, sorta ribe od koje slade nepca i ugodno žare od soli, kao i način na koji se ona hvata.

Skradinski ribolovci, naime, čokalice, vrstu malih ribica iz Prokljanskog jezera sličnu gavunima, a koja živi u boćatoj vodi, hvataju na tradicionalni način, prateći u mreži kad će ući riba, pa je podižu u zrak.

image
Nikša Stipaničev/Hanza Media


Svi smo čuli, a sretnici imali prilike i gostiti se u prvoklasnoj skradinskoj gastronomiji, u kojoj počasno mjesto imaju skradinski rižot i skradinska torta, ali i čokalice, koje ne bi smio propustiti probati ni jedan putnik namjernik u ovaj prekrasni gradić na obalama Krke.

Kao sjajan digestive ide tradicionalna rakija od ruža ili žižula.

Ukoliko čokalice odlučite spremiti kod kuće, donosimo recept s kojim ćete, "u tren oka", "isfrigati" vrhunski obok, a isti će poslužiti i za varijantu s giricama ili gavunićima.

image
Čokalice za prste polizat'
Ante Čizmić/Hanza Media


SASTOJCI ZA DVIJE OSOBE (ZA PRISTOJNU PORCIJU)

400 g čokalica

150 g oštrog brašna

250 ml ulja

sol

Svježe, neočišćene čokalice uvaljajte u brašno i frigajte u zagrijanom ulju par minuta. Izvadite ih u zdjelu obloženu papirnatim salvetama da upiju masnoću. Dok su još vruće, posolite.

Uz prilog poput blitve, šparoga ili svježu salatu i čašu ohlađenog bijelog vina, guštat ćete u svakom zalogaju.

Riba poput čokalica ili girica uopće nije "mršav" obrok, nutritivno su sjajan izvor visokovrijednih bjelančevina i omega 3 masnih kiselina, a niskokalorične su, pa tako 100 grama sadrži tek 70 kcal.

20. travanj 2024 02:54