Kao čista meditacija djeluju prizori koje je u Skradinu snimio naš kolega Nikša Stipaničev, koji je uhvatio u kadar ribara u lovu na čokalice.
Sve je u ovoj rečenici, a i prizorima, unikatno, sorta ribe od koje slade nepca i ugodno žare od soli, kao i način na koji se ona hvata.
Skradinski ribolovci, naime, čokalice, vrstu malih ribica iz Prokljanskog jezera sličnu gavunima, a koja živi u boćatoj vodi, hvataju na tradicionalni način, prateći u mreži kad će ući riba, pa je podižu u zrak.
Svi smo čuli, a sretnici imali prilike i gostiti se u prvoklasnoj skradinskoj gastronomiji, u kojoj počasno mjesto imaju skradinski rižot i skradinska torta, ali i čokalice, koje ne bi smio propustiti probati ni jedan putnik namjernik u ovaj prekrasni gradić na obalama Krke.
Kao sjajan digestive ide tradicionalna rakija od ruža ili žižula.
Ukoliko čokalice odlučite spremiti kod kuće, donosimo recept s kojim ćete, "u tren oka", "isfrigati" vrhunski obok, a isti će poslužiti i za varijantu s giricama ili gavunićima.
SASTOJCI ZA DVIJE OSOBE (ZA PRISTOJNU PORCIJU)
400 g čokalica
150 g oštrog brašna
250 ml ulja
sol
Svježe, neočišćene čokalice uvaljajte u brašno i frigajte u zagrijanom ulju par minuta. Izvadite ih u zdjelu obloženu papirnatim salvetama da upiju masnoću. Dok su još vruće, posolite.
Uz prilog poput blitve, šparoga ili svježu salatu i čašu ohlađenog bijelog vina, guštat ćete u svakom zalogaju.
Riba poput čokalica ili girica uopće nije "mršav" obrok, nutritivno su sjajan izvor visokovrijednih bjelančevina i omega 3 masnih kiselina, a niskokalorične su, pa tako 100 grama sadrži tek 70 kcal.