StoryEditorOCM
RegionalMALIGNA OBOLJENJA

Jedan hrvatski grad prednjači po broju oboljelih od raka, podaci su zaista zabrinjavajući

Piše Hina
27. ožujka 2024. - 11:46

U Senju, gradu od 4000 stanovnika, lani je od raka oboljelo 76 osoba, od toga 43 muškaraca i 33 žene, a umrle su 33 osobe, što je iznad hrvatskog prosjeka, ali ohrabruje podatak da se nakon postavljanja dijagnoze sve duže živi.

Zabilježeno je 14 slučajeva raka bronha pluća, 13 slučajeva raka debelog crijeva, 10 raka prostate, 10 karcinoma kože, šest raka bubrega, pet oboljenja od raka mokraćnog mjehura, a bila su i dva slučaja raka dojke.

Pri tome treba napomenuti da je ranijih godina u Senju bilo zabilježeno više od 500 stanovnika oboljelih od nekog oblika karcinoma.

Predsjednik Senjske lige protiv raka Miroslav Prpić ističe kako ohrabruje podatak da pacijenti nakon postavljanja dijagnoze mogu sve dulje živjeti, što naglašava značenje prevencije, zdravog načina života i redovitih pregleda.

No, kaže Prpić, specijalist ginekologije i opstetricije, podaci su ipak alarmantni kada se stave u kontekst jer Senj ima više oboljenja od raznih oblika raka od prosjeka Hrvatske.

"Razna paušalna objašnjenja i nazoviopravdanja kako na to može utjecati voda, zrak, blizina odašiljača i sl. samo su samozavaravanja. Najučinkovitiji način u borbi protiv svih oblika malignih oboljenja su preventivni i redoviti liječnički pregledi i zdraviji način života, prehrane i ostaloga, svega što danas uglavnom u većini ne činimo", rekao je.

Primjerice, rak vrata maternice vrlo je preventabilna bolest, može ga se otkriti u predmalignom stadiju i spriječiti da se razvije u rak. Rana i uspješna dijagnostika može uz adekvatno liječenje značajno produljiti čovjekov život, naglašava Prpić.

image

Razna paušalna objašnjenja i nazoviopravdanja kako na oboljenja može utjecati voda, zrak, blizina odašiljača i sl. samo su samozavaravanja, kaže predsjednik Senjske lige protiv raka Miroslav Prpić. Senjska bura

Božidar Vukičević/Cropix
26. travanj 2024 08:56