StoryEditorOCM
RegionalPLENKOVIĆ O NAPADAČU

"Imamo ozbiljan problem radikalizacije, ali ne uvezene. To je naš, hrvatski proizvod"

Piše JL
14. listopada 2020. - 13:45

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade obratio se javnosti u Banskim dvorima.

- S obzirom na okolnosti koje su se dogodile prekjučer, želim još detaljnije objasniti javnosti što se točno dogodilo. Prvo, bilo je pucanja na tri policijska službenika, ali srećom je ranjen je samo jedan - Oskar Fiuri. Njega smo u bolnici jučer posjetili ministar Božinović i ja. On je mlad, jak i prognoza je da će njegov oporavak dobro ići. Što se tiče počinitelja, riječ je o mladom čovjeku od sam,o 22 godine. Ono što je on napravio jučer nije samo pokušaj teškog ubojstva, nego po nama ima i elemenata terorističkog akta - rekap je Plenković i pojasnio što je htio reći:

- Vidjet ćemo što će pokazati istraga. U svakom slučaju... On nije na Trg svetog Marka naišao usput, ujutro pred zgradu Vlade iz Kutine koja nije baš blizu Zagrebu. Ovo je ozbiljna situacija koja zahtijeva da institucije, ali i društvo u cjelini, ispita razloge i motive ovakvog čina pred Vladom. On odudara od onoga što smo vidjeli u 30 godina demokracije u Hrvatskoj.

Mi smo dosad bili otvoreni, otvorenih institucija, ali ovo je moment koji je prešao granicu. Stoga moramo voditi računa o sigurnosti, našoj i vašoj. Da ste svi bili ovdje, moglo je puno gore završiti. Sreća je u nesreći da se čin, gotovo amaterski, nije dogodio u vrijeme kada je ovdje više ljudi - kazao je Plenković.

- Siguran sam da će nadležne službe ispitati kako je došlo do radikalizacije ovog mladića. Vidjet ćemo tko je na njega utjecao, iz kojih izvora se napajao informacijama i tako dalje. Vidjet ćemo i koji su akteri u političkom životu u Hrvatskoj koji šire mržnju. Među njima su Ivana Penava i Karolina Vidović Krišto čije su izjave nakon medija neprihvatljive, pa čak i nevjerojatne.

Tu je i odgovornost raznih medijskih aktera koji potiču mržnju. Ne vas ovdje, nego onih koji u svojim emisijama potiču mržnju između Hrvata i manjinskog naroda Srba.

25. travanj 2024 20:59