StoryEditorOCM
RegionalU SUBOTU

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar predstavlja dječju skupinu KUD Luzarica iz Pridrage, izvest će ples i pjevanje pridraškog kraja

Piše M. K.
24. svibnja 2024. - 14:53

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u subotu, 25. svibnja u sklopu Etno dana Zadarske županije od 10 do 12 sati na Gradskom trgu predstavlja dječju skupinu, KUD  Luzarica iz Pridrage koja će izvesti ples i pjevanje pridraškog kraja. Predstavit će se “pivanjem”, plesom, starim  igrama te će pokazati kako se krpi, hekla i plete.

KUD “Luzarica” iz Pridrage osnovan je 6.12.1998. godine u trenutku povratka većine mještana svojim kućama nakon Domovinskog rata, a u cilju promicanja, razvitka i unapređenja kulture koji su od općeg interesa društva, prvenstveno pridraškog kraja kroz tradicijske pjesme i plesove. Osim pjevanja (muško i žensko pivanje i orzanje) i plesa (šetnja, biračko kolo, nijemo kolo…), KUD Luzarica izvodi i svadbene običaje (nagovaranje, zagledavanje momka u divojku, biranje mlade, odlazak po divojku…), te prikaz Badnje večeri.

KUD je dobio ime po crkvi Gospe od Luzarice, porušene u ratu gdje se oduvijek plesalo i zagledalo, pa su ljudi nakon povrataka osjetili potrebu da se okupe u zajedništvu i druže, kako bi se sačuvali stari običaji, nošnje, pjesma i ples.

Uz puno entuzijazma i zalaganja izrađena je kompletno nova nošnja za sve članove KUD-a (muška, ženska i djevojačka). Uz nekoliko komada narodne nošnje koja se uspjela sačuvati, ostala je rekonstruirana. Iako je slična ostalim nošnjama iz Ravnih kotara razlikuje se u boji konca, tkanju i vezu. Društvo broji 30-tak aktivnih članova.

Svake godine Društvo organizira susret KUD-ova pod nazivom “Dalmacijo, Pridragu ti ljubim”, koji se održava u sklopu “Kulturnog lita”, gdje ugošćuju Društva iz Hrvatske i inozemstva.

KUD aktivno sudjeluje na važnim smotrama i susretima u Republici Hrvatskoj: Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Državna smotra izvornog folklora u Koprivnici gdje smo 2015.godine osvojili 3. mjesto, “Na Neretvu misečina pala”, smotri folklora „ Brodsko kolo „ gdje je članica Društva gđica. Marija Čulina osvojila mjesto prve pratilje na izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji, na smotri u Martinskoj vesi članica Marina Čulina osvojila je nagradu za najbolje rekonstruiranu nošnju.

Godine 2021. osnovali smo dječju sekciju koja ravnopravno sudjeluje u aktivnostima KUD-a. Dječja sekcija broji 12 članica - poručuju iz Pridrage.

Na ETNO danima će se predstaviti sa pivanjem, plesom, starim igrama, te će pokazati kako se krpi, hekla i plete.

16. lipanj 2024 22:58