StoryEditorOCM
RegionalAJME NAMA

Eksplozija korone u cijeloj Dalmaciji: već nakon Nove godine stižu nove, radikalnije mjere? "Nije kriv novi mutant omikron, nego..."

Piše Anita Belak-Krile
29. prosinca 2021. - 19:42

Sve dalmatinske županije zadnja dva dana imaju ogroman trend rasta broja zaraženih, veći nego ostale županije na kontinentu, a raste i broj hospitaliziranih. U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srijedu je evidentirano čak 1139 pozitivnih od 2206 testiranih! Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 187 oboljelih od koronavirusa, 38 osoba je na respiratoru, a petero oboljelih je preminulo.

No, unatoč tim crnim brojkama Nacionalni i lokalni stožeri ne namjeravaju pooštravati epidemiološke mjere do Nove godine, ali će, kako su nam kazali, ako krivulja zaraze nastavi rasti ovim tempom, s prvim danima siječnja uvesti strože mjere.

- Do Nove godine nećemo, već je prekasno za to... Ako ograničimo druženja na otvorenom, ljudi će se više okupljati po kućama. Ali ako se ovakva situacija nastavi, pogotovo ako bude rasta hospitaliziranih, onda ćemo morati poduzeti drastičnije korake – kazao nam je danas Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. 

Brojke su strelovito porasle i u susjednim dalmatinskim županijama, jučer je srušen rekord zaraženih i u Dubrovniku, a danas u Šibeniku. Na području Šibensko-kninske županije u srijedu je evidentirano 360 osoba oboljelih od COVID-a što je najveći dnevni broj oboljelih od početka epidemije u ovoj županiji.

image
Damir Gabrić
Josko Supic/Cropix

„Je li to zbog omikrona ili prevelike opuštenosti građana za blagdane ili loše procijepljenosti ili svega toga zajedno, to nam je ovom trenutku svejedno. Nama je glavna nit vodilja - stanje u splitskom KBC-u i drugim našim bolnicama, a ono nije dobro. Bolnički kreveti su sve puniji i to nas najviše zabrinjava - govori nam Gabrić i apelira na građane da se odgovorno ponašaju.

Smatra kako će se trend rasta koji sad vidimo u Dalmaciji vrlo brzo, za tjedan ili dva proširiti i na cijelu zemlju.

„Tako je bilo i u kolovozu. Mi smo prvi nakon ljetne sezone krenuli s krivuljom prema gore, potom su sedam, osam tjedana rasle korona brojke, pa tri do četiri tjedna padale i onda opet počele rasti. Ovo je od kolovoza treći val rasta brojki, navodi Gabrić.

Epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić drži kako glavni problem velikog rasta zaraženih u Dalmaciji nije novi mutant omikron, nego loša procijepljenost koja je najniža u Hrvatskoj i očito nešto veća opuštenost stanovništva koja je zavladala za božićne blagdane.  

„I ne mislim da je ovo vrhunac. Skorašnji odlasci na zimovanje i skijanje sigurno neće pogodovati epidemiološkoj situaciji, tako da nakon povratka skijaša, pogotovo iz BiH, gdje su mjere labave i nisu stroge kao u Austriji i Italiji, možemo opet očekivati nagli skok zaraženih – veli Kolarić.     

U Dalmaciji bi se moglo dogoditi da se četvrt val još ne smiri, a već krene peti kojeg će donijeti omikron.

image
Dr. Branko Kolarić
Bruno Konjevic/Cropix

I ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je kako epidemiolozi očekuju porast epidemije omikrona u drugom tjednu siječnja, te da bi krajem siječnja mogao biti vrhunac tog vala. Omikron je bržešireći soj, ali se smatra manje virulentnim odnosno da donosi blažu sliku bolesti nego delta varijanta koja sad dominira.

No, dr. Branko Kolarić mišljenja je da s tim procjenama treba biti jako oprezan jer se takvi zaključci temelje uglavnom na istraživanjima iz Južne Afrike gdje je populacija posve drukčije strukturirana nego kod nas.  

Južna Afrika ima gotovo 30 posto stanovništva mlađeg od 15 godina, a samo pet posto osoba starijih od 65 godina.

„Samim time imaju manji rizik za razvijanje težeg oblika bolesti, a kod nas, za razliku od njih prevladava starije stanovništvo – napominje Kolarić.

Beroš: "Imamo veći broj zaraženih'

Ministar Vili Beroš kazao je kako danas bilježimo veći broj novozaraženih nego prethodnih dana, te da taj porast ukazuje na određene trendove.

"Oni još nisu zabrinjavajući, ali u kontekstu zbivanja u ostatku Europe, moramo biti oprezni, rekao je.

Ono što je dobro jest činjenica da od 564 uzoraka koji su 14. prosinca uzeti i poslani u ECDC, nalaz je došao da među njima nema omikron-varijante. "Svi su delta-varijante. Do kraja dana čekamo još 94 uzorka pa ćemo vidjeti što je među njima. Do sada smo sekvencioniranjem potvrdili osam pozitivnih uzoraka na omikron u RH i pet još dodatno visoko suspektnih, očekujem da će biti pozitivnih. I dalje nema značajnijeg rasta omikron-varijante u RH, međutim vjerojatno nas on neće zaobići i možemo u sljedećim tjednima očekivati porast broja zaraženih i širenje omikron - poručio je ministar.

19. travanj 2024 03:24