StoryEditorOCM
RegionalREKLI SU: NE MOŽE!

Dječak u suzama napustio splitski aerodrom, roditelji su ogorčeni na zaštitare: ‘Nikad tako nije plakao...‘ Nisu u pravu

Piše Ana Pivčević/SD
21. kolovoza 2023. - 08:55

Nezadovoljni turist javio nam se na redakcijski mail. Ogorčen je zaštitarsku službu u Zračnoj luci Split. Prošlog tjedna se s obitelji vraćao u Poljsku, a kako kaže, odmor im je uništila jedna službenica.

- Putovalo je nas šestero odraslih i dvoje djece, a nakon pregleda prtljage djelatnik osiguranja je iz djetetove prtljage uzeo plastični pištolj. Izlika je bila da se radi o replici oružja koje je zabranjeno nositi. Mislim da je svakom normalnom čovjeku toliko jasna razlika između plastične igračke i replike ili imitacije oružja i smatram da se nije radilo o neznanju ili pogrešci, već o zloj volji. Gospođa koja se predstavila kao šefica osiguranja nije prihvatila objašnjenje i očite argumente da se radi o plastičnoj igrački te je odlučila djetetu oduzeti igračku. Naš petogodišnjak vjerojatno nikada u životu nije tako plakao, a nakon povratka kući, na pitanje o dojmovima s ljetovanja, rekao je kako više nikada ne želi ići u Hrvatsku jer tamo oduzimaju dječje igračke - napisao nam je nezadovoljni gost Arkadiusz Sobczak.

image

Arkadiusz Sobczak

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

No, u ovom slučaju, putnik nije u pravu jer je u svim dokumentima izričito zabranjeno nositi predmete koji su imitacija oružja i koje bi se zabunom mogle smatrati pravim oružjem.

Što se najčešće oduzima putnicima u splitskoj Zračnoj luci pitali smo zamjenika direktora Peru Bilasa.

- Poznato je da postoje ograničenja u pogledu unosa tekućine u ručnoj prtljazi. Tekućine moraju biti pakirane u pojedinačnim spremnicima kapaciteta (zapremine) manjeg od 100 mililitara te spremljene u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Najveći dozvoljeni kapacitet plastične vrećice ne smije imati zapreminu veću od jedne litre. Najčešće odbačeni predmeti su tako tekućine u bocama od pola litre ili litre, primjerice voda, kreme za sunčanje i šamponi. Također, među češćim stvarima koji se oduzimaju su oštri predmeti poput malih noževa i pribora za osobnu higijenu, a zna biti i alata poput svrdla. Također, visoko na listi odbačenih predmeta su i replike oružja, ali i upaljači blu flame. Obične upaljače mogu nositi, ali ne i ove. Bude i ampula CO2 koje idu u prsluke i pojaseve za spašavanje - naveo nam je Bilas.

Pogledajte popis

Svakako svim putnicima savjetuju da prije leta provjere što se sve smije nositi na stranicama Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo ili se obratite prijevozniku ili agentu kod kojeg ste kupili putničku kartu.

Putnici u predanoj prtljazi ne smiju nositi eksplozive i zapaljive tvari i naprave koji se mogu, ili izgledaju kao da se mogu upotrijebiti za nanošenje ozbiljne ozljede ili za ugrožavanje sigurnosti zrakoplova, uključujući: municiju (streljivo), detonatorske kapsule (npr. eksplozivni upaljač), detonatore i osigurače, mine, granate i ostale vojne eksplozivne naprave, vatromete i druge pirotehničke predmete, dimne bombe i druge naprave koje proizvode dim te dinamit, barut i plastične eksplozive.

U ručnoj (kabinskoj) prtljazi zabranjeno je nositi vatreno oružje i druge naprave koje izbacuju streljivo ili projektile – naprave koje mogu, ili se čini da mogu, izazvati ozbiljnu ozljedu, uključujući: sve vrste kratkog i dugog vatrenog oružja, igračke pištolji/puške i sve replike i imitacije oružja, koje bi se zabunom mogle smatrati pravim oružjem, pojedine dijelove (komponente) oružja, osim teleskopskih nišana, oružje s komprimiranim zrakom ili CO2, kao što su pištolji, sačmarice, puške i zračnice s plastičnim ili metalnim kuglicama, signalne i startne pištolje, lukove, strijele i samostrele, podvodne puške s harpunom ili ostima te katapulte i praćke.

U ručnoj prtljazi zabranjene su i naprave za omamljivanje poput elektrošokera, tasera i električnih palica, naprave za omamljivanje i ubijanje životinja te kemikalije, plinove i raspršivače za oslabljivanje i onesposobljavanje, poput raspršivača na bazi muškata/papra/paprike, suzavci, kiselinski raspršivači i raspršivači za odbijanje životinja.

Nije dozvoljeno ni nošenje oštrih predmeta sa zašiljenim vrhom ili oštricom koji mogu uzrokovati ozbiljne ozlijede, uključujući: sjekire i sjekače za meso, sjekire i pijuke za led, britve, skalpele i noževe za rezanje ambalaže, noževe s oštricama dužim od 6 centimetara, škare s oštricama dužim od 6 centimetara mjereno od uporišta, opremu za borilačke vještine s oštrim vrhom ili oštrim rubom te mačeve i sablje.

Na spisku zabranjenih predmeta su i radni alati (pajseri, bušilice, pile, letlampe, pištolji za vijke i čavle), tupi predmeti (razne palice, nunčake, bokseri...) te eksplozivi, zapaljive tvari i naprave (municija, detonatorske kapsile, replike ili imitacije eksplozivnih naprava, mine, vatromet, granate, kanistre i kazete za proizvodnju dima...).

Neki predmeti se smatraju opasnom robom, a pod to spadaju primjerice naprave za onesposobljavanje (palice, sprejevi s nadražujućim tekućinama), oružja koja djeluju na principu električnog udara i sadrže eksplozive, komprimirane plinove i slično, plinove pod tlakom (zapaljivi, nezapaljivi i otrovni) i to primjerice butan, propan, plin za kampiranje, zapaljive tekućine i čvrste tvari, oksidirajuće tvari, otrove i infektivne tvari, radioaktivne tvari... Ovakve stvari strogo su zabranjene za unošenje bilo u ručnoj bilo u predanoj prtljazi. 

image
Vojko Bašić/Cropix
26. travanj 2024 14:19