StoryEditorOCM
RegionalŽUPANIJSKI SUD

Barišić i njegovi dileri nakon tri godine i tri mjeseca opet na slobodi; drogu su sakrivali po suhozidima u Vučevici

Piše Vladimir Urukalo/SD
27. studenog 2023. - 14:01
Jedno od ročišta zločinačkoj dilerskoj grupi na čelu s Kristianom Antonom Barišićem (prvi s lijeva)Vladimir Urukalo

Nakon što su iza rešetaka istražnog zatvora proveli pune tri godine, tri mjeseca i 25 dana, sudac istrage splitskog Županijskog suda ukinuo je istražni zatvor i pustio na slobodu petero članova dilerske grupe na čelu s Kristianom Antonom Barišićem (27) iz Splita. Osim Barišića, na slobodu su pušteni i Marko Fapal (30), Bepo Reić (29), Antonio Radanović (25) te Henrik Jarc (33), svi iz Splita.

Podsjetimo, grupa je na splitskom Županijskom sudu početkom travnja 2022. godine, po USKOK-ovoj optužnici, nepravomoćno osuđena na ukupno 46 godina i osam mjeseci zbog krijumčarenja i dilanja marihuane, heroina i amfetamina koje su sakrivali po suhozidima u Vučevici, pokraj izlaza za autocestu. Barišić je zbog proizvodnje i prometa droga u sastavu zločinačkog udruženja osuđen na jedinstvenih devet godina zatvora, drugookrivljeni Reić dobio je osam godina robije, Fapal je osuđen na jedinstvenih deset godina zatvora, Radanović je dobio sedam godina, a Jarc osam godina robije. Na četiri godine i osam mjeseci bila je osuđena i Anamarija Vušković, Reićeva djevojka koja jedina nije bila u istražnom zatvoru.

No, Visoki kazneni sud ukinuo je presudu i vratio predmet na ponovno odlučivanje, a petorki je bio produljen istražni zatvor. VKS je jedino potvrdio presudu Bepu Reiću za nabavu opreme za uzgoj marihuane i organiziranje laboratorija u stanu u kojem je policija pronašla 69 uzgojenih stabljika za što je pravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora.

Prošlog petka održana je sjednica na kojoj se odlučivalo o tome hoće li okrivljeni i dalje ostati iza rešetaka, a svi su se, očekivano, protivili USKOK-ovom prijedlogu za produljenje istražnog zatvora te su predložili da im se odredi neka od mjera opreza kojih bi se zasigurno pridržavali, a obećali su sudu da će se odazivati svim pozivima i na vrijeme prijaviti sudu eventualnu promjenu adrese. Sud je naposljetku odbio USKOK-ov prijedlog za daljnje produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela te je odredio mjere opreza po kojima se Barišić, Reić i Radanović moraju dva puta tjedno javljati u nadležnu 1. PP u Splitu, a Fapal i Jarc u 2. Policijsku postaju.

- Prilikom donošenja odluke o produljenju istražnog zatvora sud je vodio računa da se istražni zatvor kao najteža mjera određuje samo iznimno. Naime, kod donošenja odluke o istražnom zatvoru treba cijeniti sve okolnosti konkretnog slučaja, a što se posebno odnosi na duljinu trajanja dosadašnjeg istražnog zatvora, kao i na težinu djela koja se optuženicima stavljaju na teret te iznad svega o činjenici da maksimalno trajanje istražnog zatvora istječe 30. siječnja 2024, godine. Uzimajući u obzir sve navedeno, vijeće je stava da se svrha istražnog zatvora može postići mjerom opreza zbog čega je ukinut istražni zatvor optuženicima te im je određena mjera opreza obveznog javljanja nadležnoj policijskoj postaji prema mjestu prebivališta - navedeno je, uz ostalo, u rješenju trošlanog sudskog vijeća splitskog Županijskog suda.

27. travanj 2024 01:39