StoryEditorOCM
KalelargaPRVI NA OTOKU

Zaraženi se vratio iz Turske, nakon 3 dana otišao u samoizolaciju iako nije dobio rješenje za nju; prvi simptomi pojavili se nakon 9 dana od povratka 

Piše I. I.
27. ožujka 2020. - 13:28

Među jutrošnjih devetero zaraženih koronavirusom je i prvi otočanin s područja Zadarske županije, točnije s područja Općine Preko, koji se nedavno vratio s putovanja iz Turske.  

Riječ je o starijoj muškoj osobi koja se iz Turske vratila 15. ožujka, a pri povratku nije imao značajnijih socijalnih kontakata. Iako nije imao nikakve simptome niti je pri povratku dobio rješenje o samoizolaciji, zbog upozorenja Stožera 18. ožujka je samoinicijativno otišao u izolaciju.

Prve simptome, u vidu povišene tjelesne temperature, zadobio je u utorak, a u srijedu je u dogovoru s epidemiolozima otišao na testiranje. Kada je išao na testiranje, kako doznajemo, zaraženi nije izlazio iz svog automobila. Čak mu je i kartu kupio brat koji ju je dao kontrolorima na trajektu kako nitko, osim bolničara, ne bi došao u kontakt sa zaraženim. 

Oboljeli trenutačno ima lakše simptome i nalazi se u Općoj bolnici Zadar na liječenju. Uskoro će se napraviti i dezinfekcija njegove kuće, a epidemiološka služba obavlja sve potrebne mjere i izvide.

Stožer Civilne zaštite Općine Preko apelira na sve stanovnike općine da se ne širi panika, da ostanu mirni i pribrani te putem medija prate sve upute i informacije.

– Molimo sve da se i dalje pridržavaju svih protuepidemijskih mjera koje donosi Nacionalni stožer Civilne zaštite, da se ponašaju odgovorno kako ne bismo imali povećani broj slučajeva. Hvala svima koji se pridržavaju mjera samoizolacije, koji preventivno ostaju u svojim domovima te izlaze samo u slučaju nužnosti, istaknuo je općinski načelnik Jure Brižić.

17. travanj 2024 16:35