StoryEditorOCM
KalelargaPOJAČAN NADZOR NA MORU

Zadarska Pomorska policija sankcionirala 13 plovila zbog nepropisnog glisiranja: "Nautičare pozivamo da se pridržavaju propisa!"

Piše B. S.
30. lipnja 2024. - 10:12

U nepropisnom glisiranju policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar tijekom proteklih tjedan dana "uhvatili" su 13 plovila čiji su vozači, 10 stranih i tri hrvatska državljana, novčano kažnjeni sukladno odredbama Pomorskog zakonika.

Kontrole su obuhvatile cijelo područje zadarskog akvatorija, s naglaskom na područja gdje je najčešće dolazi do prekršaja, a plovila su zatačena u nepropisnom glisiranju na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. 

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar će i u narednom periodu provoditi pojačan nadzor na moru. Podsjećaju građane i turiste da plovilima mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale, što je ključno za zaštitu kupača i ronioca te za opću sigurnost na moru.

Kupače upozoravaju da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, te da izbjegavaju plivanje na prostorima koji predstavljaju plovni put. Ovo je od vitalne važnosti za izbjegavanje nesreća i sudara s plovilima. Ronioci su pak obavezni propisno označiti mjesta na kojima rone kako bi izbjegli potencijalne nesreće s plovilima.

- Nautičare pozivamo da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru radi svoje osobne sigurnosti i sigurnosti drugih osoba. To uključuje pridržavanje pravila o glisiranju, poštivanje ograničenja brzine i odgovorno ponašanje na moru- poručuju iz PU zadarske.

Upozoravaju i kako je tijekom trajanja velikih vrućina važno pridržavati se savjeta zdravstvenih ustanova kako bi se izbjegle zdravstvene komplikacije, te ističu preporuke Ravnateljstva civilne zaštite za zaštitu zdravlja od vrućina: pijte dovoljno tekućine, osigurajte unos dovoljno tekućine tijekom dana, izbjegavajte alkohol i kofein koji dodatno dehidriraju organizam. Nosite laganu odjeću: Oblačite se u laganu, svijetlu odjeću koja omogućava koži da diše. Izbjegavajte izlaganje suncu: Smanjite izlaganje suncu tijekom najtoplijeg dijela dana, od 10 do 17 sati. Koristite zaštitu od sunca: kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale i šešire širokog oboda.

30. lipanj 2024 10:14