StoryEditorOCM
KalelargaSTIGLA ZIMA

Koliko će trajati zimski val u Dalmaciji i kakvo nas vrijeme očekuje cijeli ovaj tjedan? Sve detalje zna Ivan Šolić

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula/SD
8. siječnja 2024. - 14:06

STIGLA ZIMA – METEOALARM UPALJEN U CIJELOJ DOMOVINI!

Konačno, u drugom dijelu nedjelje u unutrašnjosti je "po visini" počeo pritjecati osjetno hladniji zrak s kojim je, očekivano, kiša prelazila u susnježicu i snijeg, isprva na sjevernom i na zapadnom dijelu zemlje, a u večernjim satima i u Slavoniji. Na sjevernom Jadranu je zapuhala opaka, olujna bura s orkanskim udarima zbog koje je u konačnici i zatvoren promet na "Dalmatini" između Sv. Roka i Posedarja, također, HAK je uz to izdao još niz ograničenja i zabrana za prometnice u unutrašnjosti. Zbog olujne bure, u prekidu su brojne katamaranske linije na sjevernom Jadranu. Za područje Rijeke, Kvarnera i Velebitskog kanala DHMZ je jutros upalio crveni alarm za olujnu buru (s orkanskim udarima!), predviđa kako će udari bure u riječkoj regiji dosezati brzinu i do 200 km/h. Također, za gotovo cijeli kontinent upaljen je žuti meteoalarm zbog snježnih oborina, ali se obilnije količine snijega ipak ne očekuju.

image

D H M Z, Meteoalarm

image

Zima je okovala Europu/Meteociel

VRIJEME PRIMJERENO SIJEČNJU – BURA, U ZAGORI MOGUĆ SLAB SNIJEG, HLADNOĆA NA KONTINENTU

Proteklih dana u Dalmaciji su maksimalne temperature premašivale 15 Celzijevih stupnjeva, bilo je neuobičajeno toplo i teško je bilo zamisliti da će nam jutros trebati zimske jakne. Očekivano, u sjevernoj Dalmaciji, a naročito na sjevernom Jadranu, udari bure su kud i kamo žešći. Dalmacija se jutros probudila uz oblačno i burno vrijeme, u dijelu Zagore jutros pada slab snijeg, više kao zanimljivost negoli kao ozbiljan statistički podatak. Uz povećanu vlažnost zraka, u Zagori je nešto slabog snijega mjestimice moguće i u poslijepodnevnim satima, uglavnom dekorativno, oku ugodno i to je sve. U nastavku dana snijega će još biti u unutrašnjosti zemlje, ponajviše na krajnjem jugoistoku domovine i to između 5-10 cm novog snijega, a obilniji snijeg se ne očekuje. U idućim danima u unutrašnjosti će uslijediti hladnoća, minimalne temperature će se spuštati i ispod -10 stupnjeva, a maksimalne će gotovo posvuda u kontinentu biti barem malo ispod nule pa ćemo imati i pojavu hladnog dana (cjelodnevni minus).

image

Hladnoća u kontinentalnom dijelu Hrvatske/Meteoadriatic

image

Nevjerojatni minusi u Skandinaviji, Met Office

SAVRŠENO VRIJEME, ALI TEMPERATURE ZRAKA NEĆE ERUPTIRATI…

Ciklona će nas uskoro napustiti, a sa zapada će se proširiti utjecaj anticiklone koja će biti jamac stabilnog, suhog i lijepog vremena u danima koji su pred nama. Možemo slobodno reći kako će vrijeme u Dalmaciji idućih dana biti savršeno i iako će sunca biti u izobilju, temperature neće "eruptirati", već će biti čak malo ispod višegodišnjeg prosjeka, i svakako primjerenije razdoblju godine u kojem se nalazimo, u odnosu na one koje su nas pratile posljednjih dana. Također, u Zagori idućih dana treba računati na umjerene minuse i jutarnji mraz, živa u termometru na mjestima izloženima mrazu spustit će se i niže od 5 stupnjeva ispod nule. Maksimalne dnevne temperature zraka u Dalmaciji bit će uglavnom jednoznamenkaste (ili tanke dvoznamenkaste) pa slobodno možemo reći kako će se zadržati prohladno vrijeme uz temperaturno zimski ugođaj. Spomenimo i to kako će bura sutra značajno oslabjeti.

POLARNA HLADNOĆA ĆE SE ‘DRŽATI‘ SKANDINAVIJE

Za kraj, riječ-dvije o vijestima o polarnoj hladnoći koje vas možda uznemiravaju proteklih dana u medijima. Polarna hladnoća, uz najniže temperature zraka u 21. stoljeću, "držat" će se (Bogu hvala) svog prirodnog areala: Švedske, Finske, Baltika…, a najekstremnije što će se na našem području dogoditi u idućih 10-ak dana je – normalno vrijeme za siječanj i to je sve.

VISINE SNIJEGA U UNUTRAŠNJOSTI 8. SIJEČNJA 2024. U 7 SATI (POSTAJE DHMZ-a)

Iako se dobar dio unutrašnjosti zabijelio, snijeg gotovo nigdje nije obilan. Jutros u 7 sati na službenim postajama DHMZ-a zabilježene su sljedeće visine snijega:

Zavižan – 20 cm

Hrvatska Kostajnica – 10 cm

Đakovo – 10 cm

Požega – 7 cm

RC Gradište (kod Županje) – 7 cm

Vinkovci (Novo Selo) – 6 cm

Slavonski Brod – 4 cm

Lipik – 5 cm

Sisak – 3 cm

Gospić – 2 cm

Ogulin – 2 cm

Ilok – 2 cm

Karlovac,Virovitica, Daruvar, Vukovar – 1 cm

29. travanj 2024 02:28