StoryEditorOCM
KalelargaOBLJETNICA

U Zadru obilježavanje 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj

Piše Hina
19. listopada 2023. - 23:01

Cjelodnevnim programom, Crveni križ Hrvatske obilježit će 25. listopada 145 godina postojanja i djelovanja u Hrvatskoj, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj i 30 godina od priznanja Hrvatskoga Crvenog križa kao samostalnog društva, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Zadru.

O programu, koji će se odvijati na nekoliko lokaciju u Zadru, govorila je zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenoga križa Marina Pinjerić Telak naglasivši da Zadar nije slučajno odabran za svečano obilježavanje triju obljetnica.

"Zadar smo odabrali jer je priča o Crvenom križu počela upravo u ovom gradu 1878., a programom želimo odati počast našoj bogatoj povijesti i našim utemeljiteljima, ali želimo i proslaviti zajedno s građanima 70. obljetnicu darivanja krvi u Republici Hrvatskoj u organizaciji Crvenoga križa", istaknula je Pinjagić Telak.

Dodala je da su kroz povijest žene imale iznimno značajnu ulogu u Crvenom križu, a tako je i danas.

"Ključnu ulogu u osnivanju Crvenoga križa imale su žene, a posebno grofica Amelia Lantana Borelli, koja je bila prva potpredsjednica i osnivačica Domoljubne gospojinske zadruge dalmatinske. To društvo zadarskih žena utemeljeno je prema zaključcima međunarodne konferencije u Ženevi na kojoj je osnovana međunarodna organizacija Crvenoga križa i priznato je kao prva organizacija Crvenog križa na Balkanu", istaknula je Pinjagić Telak.

Ravnatelj Gradskoga društva Crvenoga križa Zadar Šime Lisica rekao je da ga veseli što su reakcije ljudi na svečano obilježavanje triju obljetnica više nego pozitivne.

"Pozivam stoga sve Zadranke i Zadrane, ali i sve ostale koji nam se žele pridružiti u slavlju da dođu i da zajednički slavimo i širimo ideju humanosti", poručio je.

Osim svečanom sjednicom društva, program obilježavanja bit će obogaćen brojnim događanjima. Organizirat će se akcija dobrovoljnog davanja krvi, predstavljanja slikovnice „Drvo dobrih djela“, otkrivanje spomen ploče osnivačici Crvenog križa u Zadru grofici Ameliji Lantana Borelli, otvorenje izložbe „Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj“, pokazna vježba spašavanja iz mora, a predstava „Da sam ja kontesa Dora“ bit će dar Hrvatskoga Crvenog križa djeci Zadra.

Crveni križ u Zadru utemeljen je 22. listopada 1878. Društvo je stvoreno uslijed rata u Bosni i skrbi o ranjenim vojnicima te pomoći invalidima, udovicama i civilnim stradalnicima.

27. travanj 2024 16:44