StoryEditorOCM
KalelargaCOVID IZVJEŠĆE

U Zadarskoj županiji cijepljeno 47,2 posto odraslog stanovništva, a 93 posto hospitaliziranih pacijenata nije cijepljeno. Župan je primio treću dozu

Piše I.I.
17. studenog 2021. - 13:35

Na kolegiju župana Božidar Longin istaknuo je kako smo svjedoci da je epidemiološka situacija i dalje zabrinjavajuća, o čemu svjedoče i današnje brojke zaraženih koronavirusom na području županije: 226 novooboljelih, 2 umrlih, 836 aktivnih slučajeva, 68 hospitaliziranih pacijenata od čega 9 na respiratoru. Ipak, veseli ga činjenica da se sve veći broj građana odlučuje cijepiti.

- I ja sam se prije nekoliko dana cijepio trećom, booster dozom, te ovim putem pozivam naše žitelje da se cijepe, jer je to ipak dokazano najbolja zaštita od težih oblika bolesti, kazao je župan Longin dodajući kako je uz punkt za cijepljenje na Višnjiku, Zavod za javno zdravstvo osigurao je i terensko cijepljenje u Pagu, Benkovcu, Biogradu, Obrovcu, Gračacu te u Kalima za stanovništvo otoka Ugljan i Pašman.

Cijepni punkt na Višnjiku u Zadru produljuje radno vrijeme tijekom studenoga pa će se tako građani osim radnim danima, sada moći cijepiti i vikendom u vremenu od 7 do 13 sati.

- Što se tiče novog Protokola za rad koji je stupio na snagu ovog tjedna, u županijskim službama sve protiče u najboljem redu. Većina naših djelatnika ima covid potvrde, dakle ili su cijepljeni ili preboljeli, a za one koji se trebaju testirati, osigurali smo termine u Zavodu za javno zdravstvo dva puta tjedno. Nitko dosada nije odbio testiranje, kazao je župan objašnjavajući kako od 247 zaposlenih, njih 160 imaju COVID potvrde ili dokaz o preboljenju, a 87 ih se testira, s tim da je dio njih u međuvremenu primio prvu dozu cjepiva.

Longinov zamjenik i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković, kazao je kako je dosada cijepljeno 47,2 posto odraslog stanovništva, odnosno 39 posto ukupnog stanovništva. Prvom dozom cjepiva cijepljeno je 51,2, a drugom 45,6 posto stanovništva. Vicković je istaknuo i kako 93 posto trenutno hospitaliziranog stanovništva u bolnicama na području županije nije cijepljeno. 

24. travanj 2024 20:39