StoryEditorOCM
KalelargaTUŽNA VIJEST

U teškoj prometnoj nesreći na Tromilji poginuo 78-godišnji multiinstrumentalist, profesor Ivo Brkić

Piše B.S.
7. veljače 2024. - 11:54

U teškoj prometnoj nesreći u utorak popodne, na državnoj cesti DC-502 na predjelu Tromilja, smrtno je stradao 78-godišnji multiinstrumentalist, profesor Ivo Brkić.

Profesor Ivo Brkić rođen je u Tuzli, a javnosti je postao poznat nakon što je 2020. godine s napunjene sedamdeset i četiri godine, na Odjelu za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu doktorirao s temom "Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja".

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nitko prije njega, nije tako temeljito, detaljno i sistematski obradio pučko nasljeđe prostora od Karlobaga do Krke i od zaborava otrgnuo na stotine i tisuće nevjerojatnih folklornih, etnografskih i etnomuzikoloških elemenata. Otrgnuo je od nestanka pučku, narodnu kulturu koja dandanas oblikuje kulturni identitet tih ljudi i toga prostora.

Profesor je preminuo u zadarskoj Općoj bolnici nakon što je doživio proemtnu nesreću u automobilu njemačkih registarskih oznaka. Na križanju za Škabrnju skrenuo je ulijevo i oduzeo prednost automobilu zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji hrvatski državljanin, koji se kretao suprotnim smjerom iz pravca Zemunika prema Smilčiću.

Oba vozača su vozilom Hitne medicinske pomoći prevezeni u Opću bolnicu Zadar, gdje je on od zadobivenih ozljeda preminuo dok su 42-godišnjaku utvrđene lake tjelesne ozlijede.

08. svibanj 2024 15:06