StoryEditorOCM
KalelargaBERNARDIĆ U ZADRU

"U SAD-u i Kanadi je od uzgoja konoplje na raspolaganju 40 milijardi dolara, zašto ne iskoristimo veliki potencijal plodnog tla u zadarskom zaleđu?"

Piše Zadarski.hr
24. svibnja 2020. - 20:38

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u sklopu svoje dalmatinske turneje boravio je u danas u Zadru gdje je još jednom podsjetio da je Zadar jedan od najperspektivnijih gradova na jadranskoj obali, ali je neprihvatljivo što je 90 posto Ravnih kotara neobrađeno zbofg čega su potencijali Zadarske županije neiskorišteni. Brnardić je bio u društvu Renate Sabljar Dračevac, kandidatkinje za saborsku listu SDP-a, a prethodno je obišao neke od poljoprivrednika u zadarskom zaleđu koji su posijali konoplju.

-Mi smo sada bili s vrijednim ljudima koji su prvi put posijali konoplju, ona ima veliki potencijal rasta, to može i hrvatskoj poljoprivredi donijeti rast, pa i novu paradigmu u razvoju poljoprivrede. Stoga je SDP u saborsku proceduru uputio Lex canabis, cilj nam je da kroz uzgoj konoplje pomognemo kroz milijarde koje se nalaze na tom tržištu. U SAD-u i Kanadi je od uzgoja konoplje na raspolaganju 40 milijardi dolara, zašto Hrvatska ne bi iskoristila veliki potencijal plodnog tla u zadarskom zaleđu i proizvodila kulturu koja može pomoći razvoju čitave županije, zapitao se Bernardić.

Bernardić je podsjetio da je SDP usaborsku proceduru pustio Lex Cannabis računajući da uzgoj konoplje može pomoći hrvatskoj poljoprivredi i nekim drugim djelatnostima, a u dva mandata bi, smatra Bernardić, poljoprivreda mogla uduplati svoju proizvodnju. Predsjednik SDP-a je među prvim potezima nakon parlamentarnih izbora najavio povećanje minimalne plaće na 4.000 kuna, povećanje neoporezivog dijela plaće na 5.000 kuna i izglasavanje novog Zakona o moratoriju na kredite. SDP bi smanjio boravišnu pristojbu, PDV u turizmu, a nastavio bi i beskompromisnu borbu poriv korupcije kao jedan od temeljnih ciljeva.

19. travanj 2024 15:11