StoryEditorOCM
KalelargaUPOZORENJE

U ljetnim mjesecima dolazi do većeg broja krađa bicikala, iz policije savjetuju: ‘Nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač!‘

Piše Zadarski.hr
20. lipnja 2022. - 10:18

Bicikl 18-godišnjeg vlasnika.ukraden je u subotu, 18. lipnja, u ulici Ante Starčevića u Zadru, a dan poslije, u nedjelju, 19. lipnja, nestao je i bicikl 22-godišnjeg vlasnika u ulici Petra Skoke.

Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatih počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

Iz PU zadarske upozoravaju da je praćenjem stanja sigurnosti zamijećeno kako u ljetnim mjesecima dolazi do većeg broja krađa bicikala, koje zbog povoljnih vremenskih prilika sve više građana i turista koristi kao prijevozno sredstvo.

Budući da pritom vrlo često zaborave poduzeti neke osnovne mjere samozaštite, Policijska uprava zadarska savjetuje građane kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla, a u slučaju da do toga ipak dođe, kako olakšati policiji traganje za počiniteljem: Iz PU zadarske savjetuju građane da fotografiraju svoj bicikl ili zapišu tvornički broj, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći. Također navode slijedeće:

· Uvijek držite bicikl zaključan ili pod nadzorom. U kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ukoliko postoji, odnosno u blizini recepcije, gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili djelatnici kampa. Na plažama bicikl ostavite na mjestu, gdje će biti pod vašim nadzorom ili nadzorom poznate osobe. Na ulicama, bez obzira što bicikli ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe. Bicikl uvijek držite zaključan za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom. Nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu. Nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle. Prilikom ostavljanja, bicikl izbacite iz brzine ili prebacite u najmanju brzinu. Uz bicikl ne ostavljajte nikakav alat. U dvorištima i stambenim zgradama, bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena- upozoravaju iz PU zaadrske, te navode kako će se ovakvim samozaštitnim ponašanjem u značajnoj mjeri će se smanjiti mogućnost krađa i doprinijeti sigurnosti i smanjenju šteta u predstojećoj turističkoj sezoni.

29. lipanj 2024 06:38