StoryEditorOCM
KalelargaVREMENSKE NEPRILIKE

Stiže nova promjena vremena, DHMZ poslao posebno priopćenje: ‘Moglo bi biti bujičnih poplava‘

Piše Zadarski.hr
25. studenog 2021. - 08:37

S krajem studenog nam se približava i još jedna promjena vremena zbog koje je Državni hidrometeorološki zavod izdao posebno priopćenje. Ističu kako će promjena vremena biti posebno izražena na Jadranu gdje se očekuju obilne kiše i intenzivni pljuskovi.

- Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Jadranu gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova s grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, ponajprije južnog i jugozapadnog. Na prednjoj strani prostrane doline u jakoj jugozapadnoj struji nad naše područje pristiže vlažan i nestabilan zrak (animacija 1), a intenzitetu oborine te osobito jačini vjetra pridonijet će i prisustvo mlazne struje. poručuju iz DHMZ-a.

- Prva ciklona i pripadni frontalni poremećaji premještat će se preko naših krajeva s četvrtka na petak te za posljedicu imati obilnu kišu, osobito na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije gdje mjestimice može pasti i više od 100 litara po četvornome metru.

Dodaju i kako je lokalno na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, a moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice osobito u petak u Dalmaciji.

- Osim obilne oborine probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar – u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene, upozoravaju iz DHMZ-a.

- Stabilizacije vremena nema ni u dane vikenda jer će Hrvatska i dalje biti pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka zraka. Kiša će i tih dana biti češća i obilnija na Jadranu i krajevima uz Jadran. U razdoblju od četvrtka do nedjelje mjestimice na obali i otocima može pasti i više od 250 litara po četvornom metru. Obilna oborina može biti popraćena naglim lokalnim bujičnim poplavama i urbanim poplavama naselja. Jak i olujni jugozapadni i južni vjetar na moru će oslabjeti tek u ponedjeljak te najprije na sjevernome Jadranu okrenuti na jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima, kažu iz DHMZ-a.

Značajna količina kiše, piše DHMZ, past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru. S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak osobito u gorskim krajevima padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima.

- Zbog očekivanih opasnih vremenskih pojava preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja na stranicama DHMZ-a, stoji u priopćenju.

18. travanj 2024 13:47