StoryEditorOCM
KalelargaFINILA JE 2020.

Sretnu 2021. želi vam Zadarski.hr! U Novoj godini nemojte zaboraviti biti - još bolji ljudi!

Piše Zadarski.hr
1. siječnja 2021. - 00:00

Zadarski.hr želi svim čitateljima, poslovnim partnerima i suradnicima sretnu i uspješnu Novu godinu!

Prošla godina je pred nas postavila dosta izazova, a nadamo se da će Nova 2021. svima biti bolja od prethodne.

U nedavnim potresima koji su pogodili Hrvatsku, ali i brojnim drugim potresnim događajima tijekom godine, svi smo pokazali da smo uvijek spremni pomoći kada je to najpotrebnije. Iz Zadra su prema Petrinji, Sisku i okolnim mjestima krenuli konvoji humanitarne pomoći kojeg su brojni građani i žitelji Zadarske županije satima prikupljali na različitim lokacijama u gradu i okolici. 

Taj duh zajedništva i brige za druge neka vas prati i tijekom cijele iduće godine. Godina za nama je bila grozna, ali nas je sa svim svojim izazovima mogla naučiti što je zaista važno. U Novoj 2021. ne zaboravite prije svega biti još bolji ljudi. To nam je svima potrebno. 

U povijesti čovječanstva bilo je dosta godina koje su ljudi željeli što prije zaboraviti. U našem vijeku malo smo kojoj kao netom minuloj ovako žudno priželjkivali kraj, no zaboraviti je jako brzo nipošto ne bismo trebali.

Počela je posve uobičajeno, ne dajući ničim naslutiti cijelo minsko polje kobnih iznenađenja. Bila je to godina prirodnih sila, zbir silovitih poruka najsuperiornijoj vrsti na zemlji kako nije uvijek gospodar svoje sudbine. Promijenila nam je navike i ponašanja više nego stotine ranijih: nosimo poklopce na ustima, međusobno se ne ljubimo, ne rukujemo, ne grlimo, ne putujemo, izbjegavamo najdraže za njihovo dobro.

Obilazimo svijet virtualno, kompjutorski razgledamo muzeje, sastančimo preko kamera i video linkova, kuće su nam postale uredi. Navikla nas je na masovno prisustvo smrti u našim životima: gledali smo je u stihijskom plimnom valu, bez pravila, među poznatima, među najbližima koje mnogi nisu imali priliku dostojno pozdraviti niti pokopati. Tisuće je među nama nisu imale sreće ni preživjeti: zdravlje i sve njegove čuvare, od medicinskih do znanstvenih, uzdigla je na najviši pijedestal u našim životima.  

Kao da joj je to bilo malo, poslala je 2020., povrh misterioznog virusa, kao bonus Hrvatima još i niz razornih i ubojitih podzemnih udara. Opsesivne utrke za većim primanjima, drugim stanom i trećim automobilom prokazala je kao obijesne hirove ispraznih građanskih života, a trenutke svakodnevnog obiteljskog i duševnog mira uzdigla na razinu svetkovine.

Učila nas je da je za sreću potrebno ono do jučer samorazumljivo i zapravo jako malo: krov nad glavom, dodir bližnjih, poziv prijatelja, toplina kućnog ljubimca. I pokazala nam je da možemo podnijeti i ponijeti na plećima puno više nego što mislimo, te da ljudska snaga nije pod haubom automobila, na visokom položaju ili bankovnom računu nego u empatiji i solidarnosti svih nas, kao društva i kolektiva.         

Tko je znao slušati, čuo je. Tko je umio shvatiti pouke, naučio je. Tko nije, ponavljat će razred.

Sretna Vam Nova 2021., godina nade i godina cjepiva.

Uz iskrene čestitke što ste preživjeli staru.

01. svibanj 2024 23:18