StoryEditorOCM
KalelargaSDP TVRDI

"Radovi na luci u Sv. Filip i Jakovu ne odvijaju se prema važećoj građevinskoj dozvoli i prate ih mnogi u najmanju ruku sumnjivi poslovi!"

Piše Zadarski.hr
19. prosinca 2023. - 08:42

SDP-a Zadarske županije poslao je priopćenje o teškom kršenju zakona u izgradnji nautičkog i operativnog djela luke u Sv. Filipu i Jakovu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.  

Devastacija i zlouporaba pomorskog dobra u Općini Sv. Filip i Jakov, na žalost već odavno nije vijest.  Radovi na luci u Sv. Filip i Jakovu se NE odvijaju prema važećoj građevinskoj dozvoli i prate ih mnogi, u najmanju ruku sumnjivi poslovi. Dužni smo, stoga javnosti iznijeti sve činjenice koje ukazuju na korupciju i pogodovanje.  

Na prošloj sjednici Županijske skupštine problematizirali smo izvođenje građevinskih radova protivno važećoj građevinskoj dozvoli, mijenjanje uvjeta dodijeljene koncesije u korist investitora bez raspisivanja novog koncesijskog natječaja te povećavanje gabarita lučke infrastrukture protivno volji i interesima građana Sv. Filip Jakova na  nautičkom i operativnom dijelu luke u naselju Sv. Filip i Jakov.

Trenutno važeći Urbanistički plan uređenja (odnosno njegove I izmjene i dopune) obalnog područja mjesta koji se odnosi na predmetnu koncesiju, općinsko vijeće usvojilo je 2017. g. unatoč protivljenju velikog broja građana okupljenih u inicijativu „Za Rivu“. Bez obzira na činjenicu da je ova inicijativa prikupila više od 1000 potpisa protiv donošenja ovog plana, osobito problematizirajući predimenzioniranost buduće luke i predviđene lučke infrastrukture u odnosu na njihovo malo mjesto, tadašnji (i sadašnji) načelnik Općine Zoran Pelicarić volju građana je u potpunosti ignorirao. Ilustrirajući koliko znači tih 1000 potpisa, podsjećamo da je na izborima za općinskog načelnika 2013.g.  Zoran Pelicarić  u mjestu Sv. Filip i Jakov dobio 530 glasova i pobijedio.

Temeljem Prvih izmjena i dopuna UPU-a raspisan je prvi natječaj za koncesiju 2019. g. koji je naknadno poništen, a novi je raspisan 2022. g. sa identičnom visinom komunalne naknade pri čemu je Općina ishodila lokacijsku dozvolu. Izabranom investitoru, tvrtci Marina sunčani resort d.o.o., iz Zagreba, u vlasništvu Jake Andabaka, prema koncesijskom ugovoru ostalo je da završi postupak ishođenja građevinske dozvole koji je pokrenula Općina, koja je na koncu i donesena 22.12.2022. g. Investitor je ubrzo započeo radove u gabaritima bitno većim od ishođene građevinske dozvole što je lako provjeriti uvidom u stanje na terenu.

Županijska organizacija Sdp-a Zadarske županije 

27. travanj 2024 22:48