StoryEditorOCM
KalelargaNOVE INFORMACIJE

Poznat uzrok tragedije na Malom Lošinju? Posada je imala problem s rampom, u trenutku kad je pala nije bila osigurana

Piše Luka Benčić/JL
12. kolovoza 2024. - 12:45
Rampa trajekta Lastovo prikljestila mornare, tri su poginula, jedan je tesko ozlijedjen. Policijski ocevid je u tijeku.  Damir Skomrlj/Cropix

Posada broda Lastovo iskrcana je i organiziran im je prijevoz kućama, rekli su Jutarnjem listu u Jadroliniji, napominjući da će im kompanija osigurati i svu pomoć koja im je potrebna.

- Šalje se nova posada na brod Lastovo koji će uskoro biti uključen u redovnu liniju - izjavila je glasnogovornica Marija Zaputović Mavrinac. Kaže da je istraga u tijeku te da još uvijek nisu dobili zapisnik, tako da ne može reći što se dogodilo.

Po neslužbenim informacijama koje smo prikupili, u trenutku kad je rampa pala na članove posade, ona nije bila osigurana zaštitnim klinom. No osim klina, takve rampe, teške više od 10 tona, morale bi imati i sistem kočenja, upravo kako bi se izbjegle ovakve nesreće.

Kako je Jutarnji doznao na Lošinju, posada je u nedjelju imala problema s rampom. Nije uobičajeno da na bude podignuta dok je brod u luci, tako da se vjerojatno radilo na utvrđivanju kvara. Također, još nema odgovora na pitanje zašto su četiri člana posade stajala ispod podignute rampe, što je sigurnosni rizik i tko ih je i zašto tamo poslao te je li ta radnja bila upisana u brodski dnevnik.

19. rujan 2024 01:51