StoryEditorOCM
KalelargaPAZITE!

Policija zaprimila dvije prijave građana koji su prevareni za stotine kuna: predstavlja se kao teleoperater i traži kodove mobilne aplikacije...

Piše Zadarski.hr
23. ožujka 2022. - 11:28

Na području Policijske uprave zadarske, policija je u posljednjih tjedan dana zaprimila dvije prijave građana koji su prevareni za nekoliko stotina kuna.

Naime, kod oba slučaja prijevare oštećeni su zaprimili  telefonski poziv osobe koja se predstavila kao djelatnik jednog teleoperatera koji djeluje u Hrvatskoj. Lažno se predstavljajući, osoba je od njih zatražila kod mobilne aplikacije teleoperatera, a nakon što su mu poslali kodove, kupio je bonove i oštetio ih za nekoliko stotina kuna.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje i tragaju za nepoznatim počiniteljem.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava zadarska upozorava građane da budu oprezni i da ne odaju svoje privatne podatke nepoznatim osobama, bilo putem telefona ili osobno.

Podsjećamo da je važno štiti osobne i druge podatke: ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično), osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe, ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument), prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima.  

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara.

Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte svoje privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate starije članove svoje obitelji.

30. svibanj 2024 02:49