StoryEditorOCM
KalelargaOČEVID JE U TIJEKU

Pogledajte kako izgleda Perivoj Vladimira Nazora nakon sramotnog vandalskog pohoda prošlog vikenda! Pa do kad više ovako?

Piše AVŠ
19. lipnja 2023. - 11:19

U noći sa subote na nedjelju u Perivoju Vladimira Nazora dogodio se sramotni vandalski pohod koji je uništavao sve pred sobom!

Djelatnici Nasada ostali su zatečeni prizorom koji ih je dočekao u ranim jutarnjim satima: pune košarice za smeće pobacane u ribnjak, ostale su prevrnute, znakovi upozorenja koji su nedavno postavili su izvaljeni i počupani! Ovo, na žalost, nisu rijetki prizori jer se divljačko iživljavanje događa gotovo svakog vikenda. Smeće bude pobacano po cijelom parku, a petprošli vikend su slomljena i tri mlada stabla. Problem smeća bi se donekle riješio postavljanjem dodatnih košarica za smeće, ali uništavanje inventara i biljnog fonda već je odavno pitanje za stručne službe i za policiju koja je u Perivoju obavila očevid. Da stvar gora, znakovi su postavljeni tek nedavno. Nisu preživjeli niti tjedan dana.

- Postavljanje oznaka upozorenja na opasnostima dovršili smo prošlog tjedna, ograde na prioritetnim lokacijama planiramo učvrstiti u ovom i početkom sljedećeg, no u međuvremenu su nam službe Nasada prijavile devastaciju prostora- kaže nam Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti koji je preuzeo obavezu postavljanja sigurnosnih oznaka i ograde.

Naime, zaključkom gradonačelnika Odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša preuzeo je i izvršio obavezu izrade elaborata postavljanja znakova upozorenja na bedemima u Perivoju kraljice Jelene i parku Vladimira Nazora još koncem proračunske 2022. godine. Konzervatorski odjel u Zadru dao je suglasnost na taj elaborat.

- Nakon donošenja proračuna za 2023. godinu u mjesecu svibnju prioritetno smo izdali nalog za njihovu izradu i postavljanje. No, smatramo da ni to nije dovoljno, odnosno da u trenutku kad imamo proračun, možemo i moramo napraviti više. Do konačne realizacije te obaveze u domeni Nasada, komunalni odjel pokrenuo je inicijativu i zatražio dodatnu suglasnost gradonačelnika za intervencijom u prostoru kojim upravljaju Nasadi, s ciljem da barem na desetak utvrđenih mikro lokacija privremeno učvrstimo ograde u tlo- kaže nam Dujela.

 

 

02. svibanj 2024 22:46