StoryEditorOCM
KalelargaPREVENCIJA JE SPAS

Ove godine u Općoj bolnici Zadar obavljeno je ukupno 7.910 mamografskih pregleda - evo koliko često bude otkriven karcinom dojke

Piše Zadarski.hr
20. listopada 2023. - 17:01

U mjesecu listopadu, posvećenom borbi protiv raka dojke, pojačano se govori o ovoj opakoj bolesti. Naglasak je na poticanju žena na redovito obavljanje pregleda, sve kako bi se karcinom otkrio u ranoj fazi. U tekućoj je godini, do 19.listopada, u Općoj bolnici Zadar obavljeno ukupno 7910 mamografskih pregleda, objavili su iz OB Zadar.

4751 žena na Odjel za kliničku radiologiju stigla je po primitku poziva u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Isti se provodi od 2006. i odnosi se na žene u dobi od 50 do 69 godina starosti. One dobiju pozivno pismo s točnim terminom, no nažalost dobar dio njih se ne odazove.  3132 žene mamografski su pregled u ovoj godini obavile po preporuci obiteljskog liječnika, preko „uputnice“.

U OB Zadar gotovo svakodnevno se otkrije jedan karcinom dojke. Zabrinjavajući je to podatak, posebice kada žene stignu tek onda kada je karcinom „pojeo“ pola dojke. To se nikako ne bi smjelo događati jer naša bolnica u potpunosti je zaokružila dijagnostiku raka dojke. Imamo i 3D mamograf koji omogućava izvođenje stereotaksijske vakuum asistirane biopsije pod tomosintezom. Takvih je pregleda u ovoj godini obavljeno 27. Ova precizna dijagnostika, statistički gledano, povećala je broj otkrivenih karcinoma. No, povećala je broj onih otkrivenih u ranom stadiju i to je najvažnije.

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, učinite nešto za sebe. Odazovite se na besplatni mamografski pregled u Opću bolnicu Zadar. Podsjećamo, karcinom jest težak suparnik. No, uz najsuvremenije saveznike koje ima zadarska bolnica i koji nam pomažu u borbi protiv raka, nije nepobjediv, poručuju iz OB Zadar. 

01. svibanj 2024 19:08