StoryEditorOCM
KalelargaSASTANAK S MINISTROM

Odličan početak sezone: Zadar bilježi najveći dosadašnji porast turističkih dolazaka i noćenja u 2024. godini!

Piše A. V. Š.
29. svibnja 2024. - 12:35

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je jučer, 28. svibnja održan prvi sastanak turističkog sektora na čelu s Ministrom turizma i sporta Tončijem Glavinom, koji je okupio predstavnike turističkog i povezanih sektora, posebice prometa. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici hitne medicine, HGSS-a, MUP-a, DIRH-a, Lučkih kapetanija i zračnih luka, ACI-ja, HGK, strukovnih udruga i drugi.

U diskusiji je naglašeno kako hrvatski turizam ima impresivne rezultate s oko 11 posto višim prometom nego lani na nivou RH, što znači kako je do sada ove godine Hrvatsku posjetilo 3,4 milijuna turista, koji su pritom ostvarili 10,4 milijuna noćenja ili oko 11% više nego lani.

Od pojedinačnih destinacija najveći porast turističkih noćenja bilježi grad Zadar s rastom od 24% u usporedbi s prošlom godinom u istom periodu. Ne računavši dnevne posjete cruiserskih i drugih gostiju, sukladno zabilježenim podacima u sustavu eVisitor grad je dosad posjetilo 160.985 turista koji su ostvarili 428.052 noćenja, što trenutno čini najveći indeks rasta turističkog prometa u Hrvatskoj. Pritom Dubrovnik bilježi rast od nepunih 20%, a potom su tu Pula i Medulin s 11%, Zagreb sa 7,50% te Poreč sa 7% rasta.

Najveći udio u ukupnim noćenjima u Zadru ostvarili su domaći gosti (21%), a zatim slijede Nijemci (15%), Poljaci (9%) i Austrijanci (7%). Gosti iz Ujedinjene Kraljevine i Slovenije bilježe 4%, Francuske i Bosne i Hercegovine 3%, dok 2% udjela u ukupnim noćenjima bilježe Nizozemska i Mađarska.

29. lipanj 2024 04:03