StoryEditorOCM
KalelargaOPĆA BOLNICA

Novi veliki iskorak u liječenju kompleksnih aritmija na zadarskoj Kardiologiji

Piše Zadarski.hr
4. studenog 2023. - 12:52

Od 16.do 20. listopada na Odjelu kardiologije Opće bolnice Zadar, a u suradnji s tvrtkom Boston Scientific, izvedeno je prvih 12 procedura kod pacijenata s fibrilacijom atrija uz korištenje katetera s najnovijom tehnologijom pulsne ablacije aritmogenog tkiva – Pulsed Field Ablation (PFA), objavili su iz Opće boilnice Zadar.

Pulsna ablacija djeluje poštednije na strukturu stanica tkiva, s jednakim učinkom i većim sigurnosnim profilom.

Važno je za naglasiti kako pulsna ablacija neće u potpunosti zamijeniti dosada korištene metode iako predstavlja ogroman iskorak u liječenju kompleksnih aritmija. Metode radiofrekventne RF ablacije i ablacije uz pomoć Cryo balona uz korištenje tehnike pothlađivanja kao metode za uništavanje aritmogenog žarišta, izvodit će se i dalje.

Prilikom izvođenja prvih 12 pulsnih ablacija iznova je prezentiran izvanredan timski rad svog osoblja kardioloških angiosala, a sve pod vodstvom izv. prof. prim. dr. sc. Dražena Zekanovića, dr. med.

Elektrofiziolozima OB Zadar, dr. Marinu Bištirliću i dr.Zoranu Bakotiću, u izvođenju prvih procedura veliku je pomoć i podršku dao Nàndor Szegedi, dr. med. iz Budimpešte. Ovom prilikom upućujemo mu zahvale uz nadu i za budućom suradnjom, poručuju iz OB Zadar.

01. svibanj 2024 13:23