StoryEditorOCM
KalelargaAKCIJA MLADIH

"Napisali smo 30-ak amandmana: ako se iz naših prijedloga u njega ne ugradi najmanje 13 milijuna, bit ćemo protiv proračuna!" Evo što sve traže...

Piše P.O.
7. prosinca 2021. - 13:22
Akcija mladih održala je konferenciju za medije ispred stare zgrade Kazališta lutaka i košarkaške dvorane Jazine Na fotografiji: (s lijeva) Roko Tadin, Ante Rubeša i Marijana Botić  Jure Miskovic/Cropix

Da smo bili na sjednici Gradskog vijeća podržali bismo rebalans proračuna jer smo, kao i građani Zadra, emocionalno vezani za KK Zadar i nismo spremni prepustiti ga stečaju, izjavio je Ante Rubeša (Akcija mladih) na predstavljanju 30-ak amandmana koliko će ih Akcija mladih imati u slaganju proračuna za sljedeću godinu.

- Ovo je prvi put u povijesti da se, nakon desetogodišnjeg opozicijskog djelovanja, nalazimo u situaciji da možemo kreirati stvarno zadarski proračun, a pregovori oko toga će trajati do kraja tjedna i nakon toga ćemo obavijestiti javnost jesmo li i u čemu uspjeli. Nakon 30 godina imamo prvi put priliku dobiti proračun uvjetovan interesima građana i mi u tome želimo konstruktivno sudjelovati, rekao je Rubeša.

image
Jure Miskovic/Cropix

Iz Akcije mladih su, temeljem broja mandata u Gradskom vijeću, unaprijed najavili da neće podržati proračun za sljedeću godinu ako u njega ne budu ugrađeni njihovi amandmani od najmanje 13 milijuna kuna. Među amandmanima je revizija sadašnjih stanara i donošenje nove odluke o dodjeli gradskih stanova s dodjelom najmanje dva takva stana godišnje. Umjesto 200, AM traži božićnicu od 500 kuna, te povećanje subvencija za troškove struje i vode.

Navodeći da je OŠ Šimuna Kožičića Benje po broju učenika druga u Hrvatskoj, a radi u tri smjene, Rubeša inzistira i na proširenju školske zgrade, a od Grada je zatražio i obnovu bazena i skakaonice na Kolovarima, te pregovore s Tankerskom plovidbom oko kupnje igrališta „Mornarica”, te revitalizaciju starog Kazališta lutaka i dvorane Jazine gdje bi, nastojeći smanjiti troškove, svoje utakmice mogao igrati i KK Zadar. Među amandmanima je i obnova postojećih, ali i izgradnja deset novih dječjih igrališta na području cijelog Zadra i dvorane za mali nogomet na Višnjiku.

image
Roko Tadin, gradski vijećnik
 
Jure Miskovic/Cropix

Novi gradski vijećnik Roko Tadin naveo je da Akcija mladih traži i subvencioniranje stanarina obiteljima ispod 35 godina, povećanje broja učeničkih i studentskih stipendija sa 115 na 185, uvođenje subvencioniranja dadilja i sufinanciranje prijevoza učenicima s područja grada Zadra.

Marjana Botić je istaknula potrebu za rekonstrukcijom velikog broja gradskih prometnica, a posebno raskrižja Žmirići, Ulice Stanka Vraza i Puta Murvice, ali i brojnih drugih prometnica i nerazvrstanih cesta. Za Žmiriće, rekla je Botić, Akcija mladih predlaže izgradnju rotora, a za spoj Biliga i Hrvatskog sabora izgradnju petlje. Botić se založila i za donošenje „zelenog plana” Grada Zadra i izradu „zelenog katastra” s uvođenjem obveznog okrupnjavanja zelenih površina kod urbanističkog planiranja građevinskih čestica i zamjenu srušenih stabala s najmanje dvostrukim brojem novozasađenih.

image
Marijana Botić, gradska vijećnica
 
Jure Miskovic/Cropix
18. travanj 2024 19:43