StoryEditorOCM
KalelargaDOBRA VIJEST

Nakon supruga i pedijatrica iz naše bolnice negativna na virus! Uskoro bi mogla na posao, ali i svi drugi s odjela. Kako je postala lažno pozitivna?

Piše Ivica Nevešćanin
27. ožujka 2020. - 11:08

Zadarska liječnica, specijalizantica pedijatrije, mogla bi se uskoro vratiti na posao u zadarskoj bolnici jer je nakon ponovljenih testiranja bila je negativna na koronavirus.

Ponovno testiranje liječnice koja je iz KBC Rebro došla na ispomoć zadarskoj bolnici epidemiolozi su poduzeli nakon što je stigao rezultat testa njenog supruga koji je bio negativan. Liječnica je od početka bila asimptomatski bolesnik, odnosno bila je pozitivna na virus, ali do danas nije razvila nikakve simptome bolesti.

- To je dobra vijest. Nakon što su stigli negativni rezultati za njenog supruga, s kojim je bila u bliskom kontaktu, poduzeli smo novo testiranje liječnice. Ti se testovi rade dva puta unutar 24 sata. Prvi bris uzeli smo u četvrtak ujutro i on je bio negativan, a sinoć smo uzeli drugi bris i za njega još uvijek čekamo rezultat. Ako i on bude negativan, liječnica će se moći vratiti na posao, a to znači i svi oni liječnici i medicinsko osoblje koji su bili poslani u samoizolaciju s Odjela pedijatrije – kazao je epidemiolog Alan Medić.

Kako je jednom pozivna pacijentica postala negativna Medić je objasnio mogućnošću nesavršenih testova, jer niti jedan test, pa tako ni ovaj za koronavirus, nije sto posto učinkovit. Osim toga, testiranje liječnice je provedeno u vrijeme kada je bio potres u Zagrebu, pa je tijekom obrada uzroka možda došlo do neke pogreške.

Kao što postoji lažno pozitivan nalaz, tako postoji i lažno negativan nalaz, naglasio je Medić i ponovio da i oni pacijenti koji su testom negativni ne znači da neće već sutra biti zaraženi, odnosno da mogu biti prenositelji zaraze.

- Važno je naglasiti da se uvijek treba ponašati kao da ste pozitivni. Pridržavajte se strogo izdanih mjera, držite socijalnu distancu, izbjegavajte okupljanje, održavajte higijenu i poštujte sanitarne mjere – istaknuo je dr. Medić.

20. travanj 2024 14:10