StoryEditorOCM
KalelargaCOVID-19

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE Od jučer u 16 sati novih 49 zaraženih, većina dolazi iz iste mikrolokacije, noćas preminula bolesnica u Puli

Piše Jutarnji.hr
28. ožujka 2020. - 08:54

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je na pressici u subotu da u Hrvatskoj u odnosu na jučer u 16 sati 49 novih oboljelih od koronavirusa.

- Ukoliko to usporedimo s jučerašnjim povećanjem, brojka je manja, većina od novih bolesnika dolaze s iste mikrolokacije, s Murtera, očekujemo da će mjere koje smo uveli dovesti do toga zaraza ne ide dalje - rekao je Vili Beroš.

Rekao je da ukupno imamo četvero umrlih, nakon što je tijekom noći s petka na subotu umrla bolesnica u Puli, u dobi od 93 godine.

- Na respiratoru je 19 bolesnika - rekao je.

- Navedeno ukazuje da je epidemiološka slika i dalje zadovoljavajuća i optimistična - zaključio je Beroš.

Davor Božinović naglasio je da je ovo borba za sve nas.

- Trenutno ne planiramo nove mjere, stalno ćemo promišljati o situaciji. Mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i daju određene rezultate, uspjeh mjera ovisi o tome kako se provode. To je zadaća svih građana, koliko budemo dosljedni, lakše ćemo se nositi s ovom situacijom. Ovo je borba za sve nas, rekao je.

Na pitanje o splitskom zatvoru Bilice i glasinama da tamo ima zaraženih osoba, Božinović je poručio da u toj kaznionici nije narušena epidemiološka slika.

Alemka Markotić je izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' 10 osoba na respiratoru, jedna je osoba kritično, a ostali su stabilno. Odgovorila je i na pitanje jesu li svi bolesnici u bolnici ili se dio njih sa blažom kliničkom slikom liječi doma.

- Dio pacijenata je kod kuće, naputak je da ćemo pratiti i blaže bolesnike u Klinici, da naučimo nešto o bolesti. Jasno je i iz drugih zemalja da bolesnici s lakšim oblikom bolesti, mogu ostati doma, time ne opterećujemo zdravstveni sustav. Velik broj bolesnika može pridonijeti širenju bolesti i u bolnicama. U bolnici su i oni koji je mogu doma osigurati izolaciju, rekla je.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je moguće da su novi slučajevi u Zagrebu  povezani sa događajima nakon potresa kada su ljudi izašli masovno na ulice i u smanjenom obliku se pridržavali mjera socijalno distanciranja.

26. travanj 2024 05:36