StoryEditorOCM
KalelargaNA OTVARANJU STOŽERA

MInistar Božinović: "Strani turisti u Hrvatskoj se mogu osjećati sigurno"

Piše Iva Ivanac
17. lipnja 2020. - 17:05

Na otvaranje Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020., koje se održalo u srijedu u Zadru, stigao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Ovo je treća godina zaredom da ministar Božinović, doduše u ponešto drukčijem sastavu, otvara Stožer u Zadru. Naime, ove je godine zbog pandemije koronavirusa otvaranju prisustvovao i Stožer civilne zaštite Zadarske županije, s načelnikom Šimom Vickovićem i epidemiologom Alanom Medićem na čelu.
Nakon što je odslušao prezentaciju o općim sigurnosnim pokazateljima i funkcioniranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020., ministar Božinović posjetio je i prostorije Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Zadar.
– Razgovarali smo o cjelokupnoj sezoni, koja je ove godine specifična zbog pandemije koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet. Prošle godine imali smo gotovo 20 milijuna turista i više od 90 milijuna noćenja, te brojke vjerojatno nećemo doseći ove godine, ali nakon obilaska i izvješća koja smo primili možemo konstatirati da je cijeli sigurnosni sustav pokazao izuzetnu efikasnost u rješavanju svih kriza sigurnosnoga karaktera, bez obzira na to radi li se o epidemiji, kaznenim djelima ili požarima – kazao je ministar Božinović, ističući kako je ove godine bilo dva puta više požara nego prošlih godina, te kako su zbog cjelokupne situacije s koronavirusom pali u sjenu.
– I ove se godine strani turisti u Hrvatskoj mogu osjećati sigurno, ne samo kad je u pitanju opća sigurnost, nego i kad se govori o nošenju s globalnom pandemijom. U svakoj su županiji sada na svim razinama lokalne i regionalne samouprave uključene epidemiološke službe. Turisti u Hrvatsku mogu dolaziti samo preko sustava Enter Croatia, a zasad je najavljen dolazak više od 300 tisuća turista – kazao je ministar Božinović, koji je u Zadar stigao nakon što je posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske u Divuljama.
Iva Ivanac

27. travanj 2024 00:51