StoryEditorOCM
KalelargaTEŠKE KIŠE

Meteoalarm izdan za skoro cijelu Hrvatsku, snimke tuče pokazuju snagu nevremena, evo gdje treba posebno pripaziti

Piše Hina, T. L./JL
28. svibnja 2024. - 16:03
Kabanica ili kišobran neizostavni su rekviziti za izlazak iz doma, ali u slučaju tuče ni oni neće pomoći (ilustracija)Damjan Tadič/Cropix

Hrvatsku u utorak očekuje djelomice sunčano i nestabilno vrijeme, u drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti mjestimično će biti kiše te pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće izraženijim, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar će biti slab, u drugom dijelu dana do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, mjestimice prolazno i jak. Na Jadranu jugozapadni i zapadni vjetar, navečer na sjevernom dijelu bura, piše Jutarnji list.

image

Žuto upozorenje DHMZ-a zbog grmljavinskog nevremena pokriva gotovo cijelu Hrvatsku
 

Screenshot Dhmz/ JL

Najviša dnevna temperatura kretat će se između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je zbog današnjih vremenskih prilika za sedam regija izdao žuto upozorenje. Meteoalarm žute boje na snazi je za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i kninsku regiju zbog mjestimice izraženih pljuskova s grmljavinom. Moguća je tuča i prolazno pojačan vjetar, kao i bujične i urbane poplave.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, stoji u upozorenju DHMZ-a.

U zagrebačkom naselju Sigečica već pada led. Nevrijeme je pogodilo i Zabok.

I na stranici Rain alarm vide se olujni oblaci koji su se već nadvili nad sjevernim i središnjim dijelom zemlje.

Portal Neverin javlja da je u unutrašnjosti sve više pljuskova i grmljavine, što se vidi i na njihovim radarskim snimkama.

Žuti meteoalarm je na snazi i za područje Kvarnera i Kvarnerića te za Velebitski kanal zbog mjestimične pojačane bure.

U srijedu će u prvom dijelu dana biti promjenjiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, no uz jači razvoj oblaka pljuskovi s grmljavinom najizgledniji su u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu bura, podno Velebita ponegdje i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna između 20 i 25 °C.

image

Nevrijeme u Zagrebu
 

Screenshot Čitatelj/ JL
17. lipanj 2024 15:51