StoryEditorOCM
KalelargaOPREZA NIKAD DOSTA

Kampanja koja educira vozače: "Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača!" usmjerena je na sigurnost motociklista:

Piše Zadarski.hr
21. listopada 2024. - 09:14

Povodom obilježavanja 5.Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, pokrenulo je javnu kampanju "Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“.

Cilj je ovogodišnje kampanje educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu.

Naime, unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim nepažnje, brzine i uobičajenih prometnih prekršaja povezanih s motociklistima, važno je istaknuti i nedovoljnu pažnju vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača. Sve navedeno ukazuje na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz djelovanje prema njima, ali isto tako i prema ostalim sudionicima.

Zato je u sklopu kampanje definirano 12 pravila za vozače svih kotača koji podsjećaju i motocikliste i druge sudionike u prometu na važeće zakonske propise te posljedice njihovog nepridržavanja. Koja su pravila istaknuli voditelj Aleksandar Stanković, glazbenik Sandi Cenov, višestruki prvak u moto sportu Loris Majcan, kreatorica sadržaja Sara Valentić, članovi moto kluba Veterani Croatia, ali i policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije pogledajte u EDUKATIVNOM VIDEU.

12 pravila za vozače svih kotača

Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote.

Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu.

Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti.

Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.

Vozi na propisanoj udaljenosti.

Održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Poštuj „zebru“, propusti pješaka.

Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Obvezno je zaustaviti se i propustiti pješake.

Slalom vožnju prepusti skijašima.

Slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, neoprezno prestrojavanje, mimoilaženje te obilaženje opasne su radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu.

Ne vozi pod utjecajem alkohola.

Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.

Kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala.

Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu.

Dok voziš, usredotoči se na vožnju.

Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Oči je potrebno držati na cesti, a ruke na upravljaču. Pozivi i poruke mogu pričekati.

Vodi računa o svojoj vidljivosti u prometu.

Svjetla na motociklu i mopedu trebaju biti upaljena danju i noću. Korištenje reflektirajućeg prsluka povećava vidljivost motociklista i mopedista drugim vozačima.

Koristi vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu.

Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on „precjenjuje“ svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge.

Ne skrivaj svoje registarske pločice.

Skrivanjem registarske pločice čini se prekršaj, ali i preuzima uloga vozača koji ne planira voziti prema propisima.

Redovito održavaj svoje vozilo.

Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.

Tijekom godina provedbe preventivnih i represivnih aktivnosti, suradnjom s drugim nadležnim subjektima, izmjenom zakonskih odredbi te drugim aktivnostima policije, postignuti su određeni rezultati i to prvenstveno u značajnom smanjenju smrtno stradalih u prometu. Međutim, povećanje broja registriranih motocikala, produljena sezona vožnje, ali i nepažnja drugih vozača dovode do sve većeg broja nesreća u kojima sudjeluju i stradavaju motociklisti.

Stoga su poštivanje prometnih pravila, korištenje zaštitne opreme te pažnja i odgovornost svih sudionika na cesti ključni za smanjenje rizika i povećanje sigurnosti motociklista.

Provjerite znanje o pravilima kojih je potrebno pridržavati se prilikom vožnje motociklom u informativno-edukativnom kvizu na linku.

image
Josko Supic/Cropix

 

21. listopad 2024 09:15